sâmbătă, 2 mai 2015

Daredevil (2015)

proof again ca serialele sunt mult peste filme, zilele astea, deja de o decada plus...
si dovada perfecta ca bad guys sunt mai interesanti ca the good guys, desi linia aici e mai subtire ca in cazul Batman,
Daredevil recreat (reboot) la Marvel Television, face pentru justitiarul orb, ceea ce Nolan a facut pentru Batman
Serialul (sezonul 1-13 episoade) e creat de Drew Goddard (Cabin in the Woods) cu o arca completa a personajelor care incude flashback-uri complete pentru personaje (si cele bune si cele rele, care or fi care ?), si cu cel mai tare villain Marvel ever, si unul demn de Shakespeare meets Breaking Bad, mr. Wilson Fisk 9aka personajul Kingpin din comicsuri). Relatia lui cu Vanessa Marianna(actrita israeliana Ayelet Zurer), galerista e punctul forte si definitoriu al sezonului unu.
Dincolo de asta sincer tribulatiile lui Murdock par a fi minore, sideckicul Foggy Nelson (Elden Henson) e amuzant iar Karen Page (blonda Deborah Ann Woll) seamana cu o Cybill Shepherd la tinerete) nu e atit de ingenua pe cit pare. Fascinatia pentru negativi puternici si planul lor e punctul forte. Si look-ul de crime drama, gritty intr-un New York intunecat (face ca Gotham sa para Disney ;). Plus elemente de detalii exotice, cum ar fi dialoguri in japoneza si chineza si rusa.
The Man Without Fear-asa cum il vede Frank Miller si de unde s-a inspirat noua productie Netflix

Englezul Charlie Cox (Boardwalk Empire, The theory of Everything) e Matt Murdock aka The Devil of Hell's Kitchen aka Daredevilsi Cox il joaca cu o devotiune catolica (nah, Irish, si priest, si latte )
Cel mai interesant, un episod tip Zatoichi (Stick), cu un excelent si voit dur Scott Glenn as Stick (care duce filmul in zona Kung Fu si...Golden Child)
Un articol despre easter eggs (si un senzational cameo Stan Lee, his best), aici
Vincent D'Onofrio ar fi putut fi un extraordinar Lex Luthor dar in schimb e un genial Wilson Fisk, prezenta fizica aproape imobila (la 1 metru 92 si greutatea sa se impune in mod natural, mai ales cu craniul ras), cu tot cu frazare lenta, ca un individ pe tranchilizante, un elefant in sufragerie, dopat pentru a nu face deranjul pe care il poate produce in mod natural.
Asistentul lui, James Wesley (Toby Leonard Moore) este revelatia serialului. Un adevarat PR corporate, sigur pe el si credincios patronului sau in toate.
pina si bodygurazii au un nume (Francis) si identitati !
apoi Bob Gunton, mai mult decit un simplu contabil de pe Wall Street, intr-un rol cinic, nemultumit si locvace, mr. Leland Owlsley.
Bonus: Rosario Dawson, asistenta medicala Claire si Vondie Curtis-Hall, reporterul Ben Urich (no spoilers, dar puteau sa ii dea mai mult personajului)
la nivelul mizanscenei avem scene slowmotion si dintr-un cadru, virtuos filmate, culori de neon si penumbre, contururi, nu ma dau pe spate scenele de lupta si artele martiale dar sunt tops aici, mi-a placut montajul Nessun Dorma din episodul 13, demna de un film de Sidney Lumet (de fapt Serpico e si mentionat
bad language, violenta, meditatie, feng shui si...whisky japonez.

Speculatii referitor la SEZONUL 2 (2016) AICI
8 din 10 / 4 din 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu