miercuri, 30 ianuarie 2019

Top soundtracks 2018


Soundtrack -Filme de ascultat / Top Ten Soundtracks 2018

By Alin Ludu Dumbravă
from Sunete/Cinemap / Zile si nopti
http://cinemap.ro/top-seven-soundtracks-2018-filme-de-ascultat/?fbclid=IwAR1DWjhbv4WIeR38CCWypAZyap9T5ef96DNQm1H21BKpnwrgklpiOXTIAP4

Nu o să fie despre Bohemian Rhapsody, Queen or no Queen, biopicul anului (cel puțin…) sunt piesele lor clasice într-o opțiune de best of, din care lipsesc unele sau altele,,, albumul de soundtrack conține hituri Queen și 11 piese unreleased, dintre care 5 din showul lor de la  Live Aid din 13 iulie 1985, acestea pentru prima data apărute în formula audio. Dar le știm atît de bine pe video.
Nici tipul de soundtrack Dedapool nu apare aici ; compilație de piese, sau celelalte Marvel cu mambojambo bombastic de atmosferă. Dacă ar fi fost, ar fi fost compilația la Ready Player One al lui Spielberg, cu hituri optzeciste, de la Van Halen la Tears for Fears și (Darryl) Hall and Oates.
Nici A Star is Born, Gaga or no Gaga, desi A Star ar fi fost born prin muzica lui Lukas Nelson în ton cu vocea lui Bradley Cooper, Lukas e fiul lui Willie Nelson și cîntă cu Promise of the Real, trupa de acompaniament a lui Neil Young.
Este despre ce mi s-a părut cel mai meritoriu și original, deși în meseria asta e greu să faci așa ceva, din ce în ce mai greu, mai ales în Hollywood, care vrea totul împacheet ca un hamburger, cu muzică wall-to-wall. Și asta nu slujește filmul cel mai bine. Deci, punct și de la capăt.

1.   Bad Times at El Royale/ Vremuri grele la El Royale - Muzica incidentală excelentă sixties: Four Tops -Bernardette și I Got a Feeling, The Box Tops-The Letter, The Four Preps -26 Miles (Santa Catalina), The Crystals -He's Sure the Boy I Love, Frankie Valli-Can’t Take my Eyes of You (I love You Baby /faimoasă din The Deer Hunter. Edwin Starr- Twenty Five Miles, The Mamas & The Papas - Twelve Thirty (Young Girls Are Coming to the Canyon și Hush -primul hit Deep Purple din 1968, într-o secvență făcută ca în Boogie Nights (Rick Springfield cu Jesse’s Girl), mai mult ca la Tarantino (cu urechea pe Stuck In The Middle With You în Reservoir Dogs ca punct de pornire), ideea cu jukeboxul genială, la fel ca și cea cu cîntăreața din distribuție-Cynthia Erivo -premiul Tony pe Broadway pentru The Color Purple.
Muzică originală densă și tensă de Michael Giacchino, soundtrack pe două discuri separate.Piesele Cynthiei Erivo (“This Old Heart Of Mine (Is Weak For You)” și “Hold On I’m Coming) nu apăreau, acum în decembrie a apărut o nouă versiune de soundtrack care le include !
Image result for 1. Bad Times at El Royale

2.   First Man /Primul om pe Lună. Justin Horowitz de la Whiplash și La La Land, anterioarele filme ale lui Damien Chazelle și valsul lui pe lună, muzică greuță, apăsătore, cu elemente în stilul celei a lui Jack Nietzsche la Zbor desupra unui cuib de cuci (cu aport de theremin și sisntetizator Moog peste o orchestră de 94 de muzicieni), film prea ambițios pentru rezultat, în care muzica este însă punctul forte. O singură piesă din epocă, excelenta și politica Whitey on the Moon de Gil Scott-Heron (“The Revolution Will Not Be Televised,”) din 1970, interpretată aici de actorul Leon Bridges într-o secvență în care apare Heron, în contrapunct cu tot valsul NASA.

3.   Mission : Impossible Fallout -sau best action score al scoțianului Lorne Bafle, continuatorul lui Joe Kramer în serie, fostul orchestrator al lui Hans Zimmer, și cu cue-uri de la Lalo Schifrin, creatorul muzicii la serielul original (V. Sunete și Cinemap de toamnă).

4.   Mollys Game/Jocuri secrete și Ocean's 8,  două score-uri excelente de Daniel Pemberton,  compozitorul meu preferat de la The Couselor (2013) încoace, Ar mai fi fost și All the Money in the World/ Pentru toţi banii din lume pentru Ridley Scott, dar este sub celelelte două, iar și acest film și Molly sunt datate 2107. Deci rămîne Ocean's 8, jucăuș, funky, jazzy și frenchy. Merita însă un film mai bun.Image result for oceans eight 2018 score


5.   Widows/Văduve. Was, no Hans ? Sure, there’s Hans !
Noul Hans Zimmer, cu un take de la Ennio Morricone, altul de la The Dark Knight (banca) și o nouă piesă de comeback a nigeriencei Sade, The Big Unknown, hip hop cu The Dice Boys, plus un soundtrack cu Van Morrison, Procol Harum, și Nina Simone (via Dimitri Tiomkin-Wild is the Wind, direct de pe vinil )

6.   The Predator cu temele lui Alan Silvestri, dar introduce muzică de război gen The Dirty Dozen. Intens. Semnat de englezul Henry Jackman (Kick-Ass, Kong, Captain America).

7.   Climax cu soundtrackul dance, nebunia lui Gaspar Noé și cel mai împlinit film al său al cărui soundtrack merită pomenit cu totul, de la Daft Punk cu Rollin' & Scratchin' la Angie -varianta instrumentală, cu The Rolling Stones.  Plus,
Born to be alive  -Patrick Hernandez
Trois Gymnopédies  de Érik Satie Performed by Gary Numan Pump Up The Volume -MARRS
Solidit  -Chris Carter
Supernature -Cerrone
French Kiss -Lil Louis
Superior Race -Dopplereffekt
Technic 1200 -Dopplereffekt
What to do -Thomas Bangalter
Voices -Neon
The Art of Stalking -Suburban Knights
Windowlicker -Aphex Twin
Electron -Wild Planet
Tainted Love -Soft Cell
Where did our love go -Soft Cell
Utopia Me Giorgio -Giorgio Moroder
Mad -Cosey Fanni Tutti & Coh

8.9 Alexandre Desplat –Isle of Dogs, cu inflexiuni japoneze și multe tobe, și The Sisters Brothers, western cu mult pian.
Image result for isle of dogs 2018 score

10. Halloween -John Carpenter, Cody Carpenter. Reimaginarea muzicii originale de către il maestro și fiul său, cu temtă mai rock, chitări plus synths, mai electric metal.
Image result for halloween 2018 score

Mențiuni:
Carter Burwell la Balada lui Buster Scruggs de frații Coen )pe Netflix).
Suspiria cu muzica lui Thom Yorke de la Radiohead, primul lui soundtrack în reinvenția filmului lui Dario Argento de către Luca Guagardino. Dar încă nu am văzut filmul -din păcate nu se anunță să vină și la noi în cinema -așa că am lăsat discul pentru după.
***
Premiul  Cannes Soundtrack Award  2018, care de obicei e un mai bun barometru pentru un soundtarck original, curajos și avangardist, a fost oferit filmului estonian Summer (Leto). Compus de Roma Zver și German Osipov. Leto se va vedea anul viitor în România.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu