vineri, 9 octombrie 2009

La battaglia d'Inghilterra (1969)

daca westernul spaghetti e numele de cod pentru italo-western, macaroni combat e cel pentru filme de razboi, gen WW2, trase dupa Dirty Dozen, cum sunt 5 per l'inferno (1969), Inglorious Basterds (Quel maledetto treno blindato), ale lui Castellari, Sub patru steaguri/Contro 4 bandiere (1979) al lui Lenzi (care are imagini din acest La battaglia d'Inghilterra aka Eagles over London(1969), care e mai bun si mai fun ca Battle for Britain al lui Guy Hamilton, facut tot atunci....(asta e mai aproape cu soap-ul de Pearl Harbor, Castellari are si "guys on a mssion" perpedes, un commando de infiltrare nazist, de fapt batalia aeriana e secundara...

un treatment inventiv de split screens care l-ar face invidios pe BDP, inspirate dixit Enzo, din Boston Strangler si Thomas Crown (of course). Aici sunt splice-uri care iau forma steagului britanic ! Si fac modelele statice sa arate super-realist !
Secventa de la Dunkerque dixit Tarantino "kicks Atonement's ass". Nu chiar, dar aia era singura non-boring din filmul ala ! E impressive, cu desfasurari de forte, (spaniole, Ole), zice-se la vremea aceea cel mai scump film italian !!!
Luigi Pistilli si Francesco Rabal au si fete de nemti cum am eu de indian pakistanez (birdy num num num), dar tocmai asta e chul. Van Johnson (eroul lui Castellari pe care si l-a dorit, desi a venit abia in a cincea saptamina de filmare) e airmarshall George Taylor, e un triunghi amoros cu Stafford sau un threesome demn de Strada Hanovra ! E si o referinta la Van Johnson in filmul lui Tarantino I.B., (tot pentru Castellari), ca si altele care se pot recunoaste din Battaglia in Inglorious..
cel mai slab element e eroul, Frederick Stafford (Castellari strongly agrees, "I don't Like"), agentul OSS 117 in 2 filme, luat si de Hitchcock in Topaze~
trivia: primul film macaroni combat Dalle Ardenne all'inferno (1967) regizat de Alberto De Martino (omul-puma!!!), era tot cu Stafford. ca si La battaglia di El Alamein (Giorgio Ferroni, 1969), 2nd macaroni course. De Martino trebuia sa regizeze si La battaglia d'Inghilterra, Castellari sa faca numai efectele speciale si action unit dar producatorii au fost atit de impresionati de munca lui, incit
i-au dat pe mina tot filmul !
format: 2.35.1
extras; bestiale, o scena taiata in care apare...Goering !
un doc event de 16 min de la Enzo castellari Night la Silent Theatre in LA., cu Enzo si QT (double bill cu Via della droga)
partea a doua a conversatiei dintre Enzo si QT (aici doar de 15 min); prima e pe dvdul dublu la Inglorious Basterds /Quel maledetto dar precious !

film 3 1/4 din 5, 6 1/2 din 10
Severin video a mai scos un dvd chul (si in blu-ray), Heil Enzo !
review:
Nine years before his WWII classic THE INGLORIOUS BASTARDS, Enzo Castellari virtually invented the 'Macaroni Combat' genre with this over-the-top sage of valor, vengeance and machine-gun mayhem.
(cinematik)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu