joi, 2 iunie 2011

The Mechanic (2011)

Empire ii da trei stele si zice:
Better than The Transporter but not as much fun as Crank.
I agree. Dar sa nu uitam ca Mecanicul e un remake la un film clasic, mult superior.
Update la filmul lui Michael Winner din 1972, un thriller/neo-noir existentialist cu Charles Bronson in rolul "mecanicului" (asasin profesionist) Arthur Bishop si Jan-Michael Vincent in rolul protejatului sau.
Acum citiva ani era dat ca fiind in dezvoltare cu Michael Douglas in rolul principal. Ar fi fost mai potrivit, pentru ca Statham nu are virsta corecta a personajului. Mentorul sau este Harry McKenna , Donald Sutherland, care are un fiu rebel, pe Steven, Ben Foster in stilul lui James Caan meets Richard Dreyfuss de acum 30 de ani. Acum se vede imediat ca Foster e un actor superior si mai intelectual decit action man Statham,

dar fiind un film produs de Millenium/Nu Image trebuie sa fie plin de actiune la greu, ceea ce devine oarecum tedious &boring. Iar cind Jason asculta la pickup discul cu Schubert (v. The Hunger si all Tony & Ridley Scott, piesa lor trademark)-nu-l crezi o clipa, a disparut din piesaj tabloul de Hyeronimus Bosh din originalul scris de Lewis John Carlino (care apare creditat ca si co-scenarist aici -intre timp scenaristul atasat original - Shane Salerno a disparut cu desavirsire si a aprut Richard Wenk).

Eu personal am citit pe vremuri intr-un almanah (almanahuri, almanahe, ah ce vremuri :)nuvela lui Carlino, care mi-a placut atunci la nebunie. Filmul lui Winner l-am vazut mai tirziu si initial m-a dezamagit, mi-a placut mai mult rifful lui pe aceiasi tema, Scorpio (1973), cu Alain Delon si Burt Lancaster.
Adaosurile de plot destul de incoerente din versiunea 2011, se vede ca a fost scurtat (dvd-ul contine scene extinse, care adauga putina atmosfera) si ca s-a creat actiune in plus la greu, aduc si o schimabre fata de original la final, despre care nu zic decit (spoiler): Mi-e teama ca ar putea urma Mecanicul 2...
Simon West, englez sell-out pe comenzi de action la Hollywood (Con Air, The General's Daughter, Lara Croft:Tomb Rider),face un film in viteza, slick si ultra-violent (rated R cu R mare), ca un bloody burger (juicy, but junk food), din care iese in evidenta muzica lui Mark Isham, profi si eficienta!

Bun de vazut acasa. Un film infinit superior pe aceiasi tema este cel de anul trecut, The American de Anton Corbijn, locul patru in topul meu pe 2010 !
*
DVD extras: (dvd american de la Sony, distribuitorul de acolo): scene taiate si extinse, un making of de 7 min 1/2 despre cascade si actiune si previews.

3 din 5, 6 din 10 (un punct pentru muzica lui Isham, si lookul lui Ben Foster, mereu cu tigara in coltul gurii) !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu