Word of advice: sa nu va luati niciodata dupa cel ce va recomanda sau nu filmele. Trebuie vazute personal, pentru edificare. Nu exista gusturi identice, si stari, deci nu te poti increde decit in tine. Sau poate, in cineva cu gusturi comune, dar nu functioneaza infailibil.
Si atunci de ce mai scriu eu aici despre vreun film, pentru ca daca mie mi-a placut, n-o sa va placa si voua ? Dupa cum se poate observa daca intrati pe acest blog, etichetele spun care sunt preferintele autorului. Pe care si le apara si le promoveaza.
Case in hand: Mi s-a recomandat calduros sa nu merg la cinema pentru Killer Elite. Sa nu merg deloc. Am intrebat daca e mai prost ca The Mechanic ? Mi s-a zis ca e cam la fel de forgettable. Ok, dar poate experienta vizionarii da adrenalina necesara.
Cum sa ai incredere intr-un film in care Jason Statham e lead, si il secondeaza Clive Owen si Robert De Niro ? Facut de un regizor debutant-Gary McKendry-de care n-am auzit...macar nu-i produs de Millennium/Nu Image.
Nu sunt un fan al lui Statham action figure, si nu consider ca Jason Chev Chelios e un urmas demn al lui John McLane, macar la chelie. Dar mi-a placut Staham din Lock Stock, Snatch, Revolver, Ghosts of Mars, London, Crank 1 & 2 si The Bank Job. Nu mi-au placut Transporter-urile, Expendables, si alte dude de un cuvint gen war, chaos, sau de doua, gen death race, italian job, mean machine. Mi se pare incredibil cum a ajuns sa aibe acest statut de super action figure, care mi se pare nefondat. Dar e al lui, si si-l tine bine. Sa ne intelegem, nu cred ca Statham e un actor prost, si nici nu se face de ris, are ceva de calm britanic, un umor ascuns, ironie in fata duritatii aparente.
Dar in Killer Elite (a nu se confunda cu clasicul lui Sam Peckinpah cu acelasi nume plus un The din 1976, nu e un remake !) e chiar dramatic pe alocuri, si vulnerabil.
Marele atu al filmului este povestea (desi am vazut-o criticata cam in toate croncile, care s-au purtat mult prea nemilos cu acest film, out of style 2011). Bazat pe un roman de Sir Ranulph Fiennes, soldat, explorator si aventurier faimos britanic, The Feather Men, din 1991 si pare-se, zice-se, pe o poveste adevarata, este un thriller clasic de spionaj din anii '70, care ar fi fost perfect, daca ar fi fost regizat, de exemplu, de John Frankenheimer. Se intimpla in 1980 si 1981 around the globe, din Mexic in Oman, Australia, Londra si Paris. Shades of Ronin, sunt, si de la Paris (filmat in Australia !), si de la Robert De Niro. Este o poveste de razbunare, tradare, executie, despre organizatii secrete, asasini, mercenari, S.A.S., care sufera poate de prea mult exces de zel de actiune, pentru ca se bazeaza pe caracterizari si stereotipuri de gen. E mai mult Frederick Forsyth (Ziua sacalului, Dogs of War), decit Robert Ludlum (seria Bourne). E egal in parti Scorpio, Wild Geese, Munich sau Body of Lies. Apartine unei specii deja apuse, filmul cu asasini platiti si spioni guvernamentali, azi mai mult in varianta saracului, v. Van Damme din Assassination Games.
Clive Owen e extrem de profi ca adversar, cu un machiaj de un ochi lipsa si plin de cicatrici,
iar De Niro e extrem de placut si de low key. Dar revelatia filmului este Dominic Purcell, pe care l-am vazut ultima oara in Town Creek.
Love interest si singura femeie de altfel, este autralianca blonda Yvonne Strahovski.
In plan secundar, actori interesanti, Aden Young, Ben Mendelsohn si Adewale Akinnuoye-Agbaje.
-parerea mea e sa mergeti sa-l vedeti in cinema cit mai e. E filmat 2.35.1 si rapid, cu raffuri si montaj hiper-kinetic, al carui efect se pierde acasa. Locatiile internationale (Maroc, Australia, Anglia) si muzica profi a prietenilor lui Tom Tykwer, Johnny Klimek & Reinhold Heil. Soundtrackul aduce citeva piese din epoca in prim plan (Stranglers-Peaches, Clash-I Fought the Law, Cream-Strange Brew si chiar o interpretare beroasa de Delilah), dar surpriza e piesa Kasabian, Acid Turkish Bath aka Shelter From The Storm, de pe noul album Velociraptor, pe derularea genericului final, in stilul piesei Guns'n Roses, If The World din Body of Lies
3 1/2 din 5, 7 din 10 !!!
better than expected dar... pacat ca deNiro n-a avut facetime cu Owen... Jason e un fel de die-hard Willis cu accent local ... cam tot la 5 minute ii trebe un action scene ca sa uitam ca n-are decit 3 expresii in range.
RăspundețiȘtergere