marți, 1 noiembrie 2011

Edge of Eternity (1959)

Edge of Eternity (a nu se confunda cu formatia de christian metal de care io am auzit re: film :D) e primul film in widescreen al lui Donald "Don" Siegel, unul din regizorii clasici americani generatia a 2-a, post Ford, Hawks, in aceiasi liga cu John Sturges, Robert Aldrich, Richard Fleischer, Sam Fuller, Sam Peckinpah (pe care l-a ajutat la inceputul carierei si ulterior, Sam fiind regizor de dialoguri pentru Don), autor de westernuri si filme politiste, men's movies (am scris aici despre: Hell is For Heroes, Madigan, Charley Varrick),
Este mentorul lui Clint Eastwood, alaturi de Sergio Leone (asa cum le-a dedicat Unforgiven, "for Sergio and Don"). Don Siegel l-a dirijat pe Clint, prima oara in Coogan's Bluff (1968), si cel mai faimos in Dirty Harry si l-a ajutat sa debuteze cu Play Misty for Me (1971), unde a jucat si un rol de barman. Era si regizorul preferat al lui Michael Reeves, care l-a cautat in America si Don l-ar fi luat asistent.

Acest film B scos de Columbia il are ca erou pe Cornel Wilde (la rindul sau regizor, si azi mai renumit pentru filmele sale, The Naked Prey si No Blade of Grass), si ca leading lady pe Victoria Shaw. secondati de Mickey Shaughnessy si cu un rolisor al lui Jack Elam. Cu un cast cu nume mai solide probabil ar fi fost mai cunoscut azi. Desi inegal, are momnte solide de thriller de Hitchcock, e scurt (80 min.), cu elemente de film noir (trecutul eroului, subploturi neexploatate suficient), cu un aer de western modern, la fel ca Bad Day at Black Rock al lui John Sturges.

-cliffhanger-ul, deasupra marelui canion, spectaculos, intr-o cusca care transporta Guano, (de altfel compania miniera a sponsorizat filmul), care aduce aminte de Where Eagles Dare si Cliffhanger ! Am auzit ca Siegel (creditat aici ca Donald si ca producator asociat si care are un cameo la piscina motelului) si-ar fi terorizat actorii, in filmarea ei.
inceputul, intriguing ! locatia, minunata, si e primul film care o foloseste in acest fel, muzica atmosferica, dramatica, de Daniele Amfitheatrof (Major Dundee).
imaginea, in cinemascop, superba de Burnett Guffey (Oscaruri pentru From Here to Eternity si Bonnie and Clyde), completa cu filmari aeriene, si combinate.
DVD de la MOC, bare bones, no subtitles
potential de revizionare: desigur, probabil ca filmul mai creste... !
3 din 5, 6 din 10 !

thx Relik :D for this hard to find, obscure gem !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu