sâmbătă, 23 iunie 2012

Iron Sky (2011): cronica

am vazut filmul in Piata mare de la Cluj, la TIFF 11, urmat de un superb concert Laibach la hotel Continental.
acum filmul intra in cinema, puteti sa-l vedeti in sali.
Am scris cronica pentru revista BeWhere, insa ea in revista va avea un spatiu limitat. iat-o completa aici:>
Iron Sky
Premisa e genială: supravieţuitori nazişti pleacă pe lună în 1945, unde îşi fac o bază...în formă de svastică !(unde anume, decît pe Dark Side of the Moon!), şi încep o viaţă nouă. Pe noul fuhrer îl chemă Wolfgang Kortzfleisch (şi e jucat de actorul uber-cult Udo Kier), deci Heil Kortzfleisch; copiilor li se predă la şcoală Dictatorul de Chaplin, în doar...5 minute !, şi savanţii nebuni nazişti lucrează la o maşinărie complicată, aşa numita "Götterdämmerung", pentru ca să se poată întoarce pe Pămînt să-şi ia înapoi ce li se cuvine ! Iar acum..., în 2018 se întorc !!! We come in peace, la fel ca marţienii din Mars Attacks, şi în aceiaşi idee dar fără aceiaşi vervă---deşi participă Udo Kier şi Laibach, formaţia slovenă cult NSK, care a făcut pentru prima dată muzică pentru film, un soundtrack parte Wagner şi Walkyrie, parte…Laibach…(simbolurile noi naziste din viitor sunt preluate e la logo-ul albumului Laibach, Volk).
Dar regizorul finlandez Timo Vuorensola, care a parodiat şi Star Wars, şi Star Trek, în primul său lung metraj, Star Wreck: In the Pirkinning (2005), nu e prea e în stare să susţină ce a construit, e pasionat de prea mult CGI, şi de la jumătate filmul oboseşte, pierde ritmul-şi e şi prea lung. Finanţarea a venit cu greu, prin trucuri extrem de lucrative (cel puţin 10% din buget a fost donat de fani!, pe internet).
Eroii poveştii acesteia distopice de umor negru şi bineînţeles satiră anti-americană (inspiraţia majoră e Dr. Strangelove şi Kubrick ca look), sunt bine dotata (şi intenţionata) nazistă blondă Renate (Julia Dietze), şi Klaus Adler, cel mai arian dintre...lunari (Götz Otto). Schwarze Christopher Kirby, e primul negru pe lună (gagurile vor contiunua la limita bunului gust rasist) !!! Iron Sky e bad movie total, dar făcut cu intenţia de a fi bad movie şi film cult dinainte de a fi fost realizat. E un pariu greu, pentru că fanii îşi doresc ceva neintenţioant amuzant . În mod ironic, Iron Sky e prea greoi şi serios pentru a se ridica la ceea ce putea să fi fost. Dar nazişti plus lună, plus Laibach, plus nave spaţiale în flacări şi corsete de piele, sunt menite grandorii cinematografice de serie B, de sorginte finlandeză (o saună, două saune). Noul film al lui Timo va fi I Killed Adolf Hitler. În care din viitor vin să mi-l omoare pe Fuhrer. Se ivesc complicaţii. Să vedem dacă mai semneză cu Laibach. Şi dacă Udo Kier va fi Hitler.

2 1/2 din 5, 5 din 10 iar vizionarea de la Cluj a fost priceless!
Alin Ludu Dumbravă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu