vineri, 16 noiembrie 2012

Bug (2006)

Bug / Omul cu gîndacii, SUA 2006. Regia: William Friedkin, Scenariul: Tracy Letts, după piesa sa. Imaginea: Michael Grady. Cu: Ashley Judd, Michael Shannon, Harry Connick Jr., Lynn Collins. 102 min. Distribuit de New Films România.

*
am profitat de prezenta pe ecrane a noului film de Friedkin, Killer Joe pentru a scoate de la naftalina :) cronica la BUG din revista Re:publik din 2006, unde i-am dat re:gal (adica 4 din 5, 8 din 10 !) unde scriam ca preambul (nepublicat): the horror, the horror…mi-am dat seama că e greu să scrii o cronică la film, pentru că e extrem de neplăcut…




BUG, Tradus drept “Omul cu gândacii”, probabil o rimă cu trupa Omul cu şobolani, este după unii comeback-ul lui William Friedkin (Filera franceză, Sorcerer, To live and die in L.A.), după alţii cîntecul lui de lebădă. Deocamdată Friedkin, care are acum 72 de ani şi va primi la anul Legiunea de onoare de la francezi, care-l ţin la mare preţ, nu are nici un alt proiect cinematografic în dezvoltare. El regizează spectacole de operă şi lansează dvd-uri cu filmele lui care au provocat scandaluri imense la premieră (cum e cazul lui Cruising-1981, care abia a ieşit pe dvd în SUA). Bug a fost prezentat anul trecut în Quinzaine des réalisateurs la Cannes, unde a primit premiul Fipresci. Filmul lui Friedkin nu este pentru cei cu stomacurile sensibile sau doritori de umplutură la popcorn. Este un film independent cu buget minuscul, al cărui subiect, context şi subtext este Paranoia. Un horror despre o problemă reală, nu despre monştrii dinafară, ci dinăuntru. Pentru regizorul Exorcistului este un subiect la fel de familiar ca veioza de pe noptiera sa. Bazat pe o piesă de teatru de Tracy Letts, nu pare teatral nici o clipă. E un coşmar în care intri din primul cadru, cu o panoramare din deşert. Michael Shannon (care-şi preia rolul din piesa de teatru), este un veteran al răzbiului din Irak care vede insecte (microfoane?) peste tot. Ironic Shannon apare şi în World Trade Center, în rolul rangerului singuratic. Ashley Judd este ceea ce se numeşte white trash, o chelnăriţă care locuieşte într-un motel sordid, cu bărbatul (Harry Connick Jr.) în puşcărie. Personajele sunt la limita umanului, decrepite şi fără posibilităţi de a se salva din marasmul psihologic. Dar finalul e apocaliptic la propriu, Shannon îşi smulge bucăţi din carne în timp ce Ashley Judd e demenţă pură. Iar gîndacii sunt sau nu reali, ce contează, pentru personaje sunt. Apocalypse Now and Zen. Paranoia post 9/11 seamănă cu cea post Watergate, şi e pusă pe ecran violent şi fără concesii. Este un final de carieră-şoc pentru unul din cei mai subversivi autori de cinema americani. Sau o nouă radiografie din dosarul de patologii puse pe peliculă de Friedkin. Şi va avea o viaţă lungă pe dvd, acolo unde autorul său spune că se află azi adevărata cinematecă.

Alin Ludu Dumbravă, 2006.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu