joi, 15 noiembrie 2012

Killer Joe (2011)

Redneck Double Indemnity

E posibil sa nu mai fi vazut un film ca acesta :) deci considerati-va avertizati daca mergeti la cinema !

*
Plot: O familie de rednecks-i, tatal (Church) si fiul(Hirsch) angajeaza un killer, pe Joe din titlu (McConaughey) pentru a o ucide pe mama copiilor, respectiv fosta sotie, pentru a incasa prima de asigurare.


William Friedkin nu se dezmite nici ca septagenar (76 la vremea cind a avenit cu acest film la Venetia, in septembrie trecut). Trebuie sa mentionez inainte ca e unul din eroii mei personali, si il consider unul din cei mai buni regizori americani, auteur, cu sensibiliatati extrem de europene, si cu o predilectie pentru negru :). Cind l-am vazut la Cannes in 2006 cu Bug, (cronica aici), tot dupa o piesa de Tracy Letts, crease un film cosmaresc, claustrofobic, despre paranoia unui veteran de razboi, sindromul Vietnam continuat in Irak. Pure Kafka.
Acum a trecut la teritoriul Fargo & way beyond, Blood Sample sau No Country for Any Men :>, familia de rednecks, incest si asasinatul in familie. Dupa cum zice Warren Zevon, in Playing All Nite Long, "There's not much to country living, sweat, piss, jizz and blood." Cam asta e si parerea lui Billy Friedkin si daca asta e testamentul sau , so be it (BTW, noul proiect al lui este I am Wrath, cu Nicolas Cage, un vigilante thriller care se va filma la anul in februarie).
Killer Joe e o comedie neagra, crispy de tot, cu personaje si scene ca-n Shakespeare, Conjuratia imbecililor si Tennesse Williams, dar dus intr-o zona de umor negru, scrisnit, cum nici Coen-ii si nici Tarantino nu a avut morbiditatea sa o faca. Mai mult spre The Killer Inside Me si Grifters, romanele lui Jim Thompson, adpatate pt. ecran. Killer abia a avut distributie dupa Berlin.
Friedkin zice ca el si Letts au "the same worldview" si ca amindoi vad "the absurdity of the many facets in life." Proiectele lor sunt despre oameni "stuck in their realities and willing to do anything to get out of them," si ca ei nu sunt "fond of violence." Piesa lui Letts dateaza din 1993, asa ca precede filme de Coen-i si Tarantinesti, pe scena au jucat Fairuza Balk si Michelle Williams (Dottie)iar in rolul titular Scott Glenn.
*
Ratingul de NC 17 e raison in USA (la noi IM 18), dar Friedkin, care in trecut a facut Cruising, n-are nici un fel de problema cu asta...a facut apel, si n-a taiat decit citeva fotograme, "I am too old to get down on my knees and change the picture".


Cast:
Matthew McConaughey, Emile Hirsch,Thomas Haden Church, Gina Gershon, intr-un rol incredibil de curajos cum putine sunt si cum vreo actrita ar accepta !, si Juno Temple (fata lui Julian, englezoaica, dar care pare perfect Texas white trash)...
iar cine vorbeste de McConaughey ca despre un rom-com hack, remember Lone Star, A Time to Kill, si Dazed and Confused. Toate personaje sudiste. Mie personal mi-a adus aminte mereu de un Paul Newman tinar. F. bun si in franciza deschisa cu Lincoln Lawyer, iata un McConaughey feroce, suav, killer cu "eyes that hurt", acolo unde ochii dor....in rolul vietii sale de pina acum (si nu, nu va fi nominalizat la Oscar). Filmul ofera si un blowjob inedit (cel mai tare din filmul american, despasit doar de filme ca Salo si recent, A Serbian Movie) dupa care niciodata mincatul la KFC nu va mai fi la fel, in acest sens posterul american e genial dar trebuie sa stii care este forma statului Texas :)
Imi place cum este si subtitlul: A Twisted Redneck Trailer Park Murder Story
* interviu cu William Friedkin aici
interviu cu Tracy Letts aici
site oficial aici
*
Soundtrack: muzica din nou de Tyler Bates. dar si Lee Hazelwood-These Boots Are made For Walking... si Strokin', legendary track by Clarence Carter which will undoubtedly get new life and new fans after being included in soundtrack of "Killer Joe" trailer:
de aici, trei postere geniale, premiate de distribuitorul american, care a facut un concurs si pe care le-am presarat in acest text.


4 1/2 din 5, 9 din 10 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu