miercuri, 14 august 2013

Elysium (2013)

SF-ul anului ? Mai asteptam Gravity, after earth e after..shave, star trek nem yertem…Da, Elysium e mai bun ca Oblivion, which does not say much, Si mai prost ca District Nine, primul film al lui Neill Blomkamp, sud african, absolvent de efecte speciale. Faptul ca a convins Hollywoodul (sony, tri-star) sa ii dea 90 de milioane de dolari, si sunt toate pe ecran, bravo lui. Insa putea sa gindeasca un scenariu mai solid.
Ne aflam la Los Angeles in 2154 si segregatia e maxima, cei bogati au parasit planeta si stau pe orbita, in Elysium, un fel de Eden. Matt Damon, baiat sarac, vrea acolo. Iradiat, are 5 zile de viata si o singura sansa, sa ajunga la capsula medicala a celor bogati. Plot follows...
Shades de Neuromancer si Johnny Mnemonic, adica cyberpunk ul lui William Gibson, ciordit de Matrix, si de Tetsuo the Iron Man (Shynia Tsukamoto). Plus un look de Mad Max, favele mexicane, exosuit, androizi, metal hurlant.
Sharlto Copley, actorul pe care Blomkamp l-a pus pe orbita, si el sudafrican, e mercenarul Kruger, real badass, William Fichtner e badguy corporatist si Jodie Foster o diabolica politicana. Muzica de debutantul Ryan Amon.
Designul e superb, armele la fel, filmul e violent, insa actul trei e atit de previzibil si patetic, m-as fi asteptat la un film mai putin sentimental-ist de la autorul lui District 9…. Bine ca l-au facut 2 D, Merita insa vazut in IMAX.

3 din 5, 6 din 10 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu