vineri, 27 februarie 2015

Sacrament, The (2013)


3 din 5
filme similare:
1. Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones (1980 TV Movie)
The story of the People's Temple cult led by Jim Jones and the events involving its move to Guyana and its eventual mass suicide.
Director: William A. Graham | Stars: Powers Boothe, Ned Beatty, Irene Cara, Veronica Cartwright
2. Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple (2006) documentar de Stanley Nelson
3. Guyana: Cult of the Damned (1979), cu Stuart Whitman in rolul lui Jim Jones
'si cea mai importanta contributie metal, Manowar cu Guyana...Cult of the Damned, de pe albumul Sign of The Hammer-1984 :) "Thank you for the Kool Aid, Reverend JIM"

joi, 26 februarie 2015

Starred Up (2013)

Ben Mendelsohn, australianul pe care l-a descoperit Hollywoodul odata cu Animal Kingdom, si Jack O'Connell, pe care l-a descoperit Hollywoodul odata cu acest film (si cu '71 si Angelina l-a distribuit in Unbroken). Starred Up. Tata si fiu, puscariasi ! Si Rupert Friend, psiholog terapeut voluntar fragil. Un film (extrem de) dur si intens despre puscariile engleze, antologic pentru rolurile principale si acum inteleg de unde vin comparatiile de smilaritate cu Tom Hardy, de la Bronson vs. Starred Up (titlul vine de la numele de cod pe care il primeste un criminal violent si turbulent adolescent transferat in puscarie, care trebuie izolat si care va provoca neplaceri si incidente).
Am mai vazut filme de David Mackenzie, si nu m-au impresionat prea tare. De la debutul sau, The Last Great Wilderness (2002), la Perfect Sense (2011), nimic nu anunta un asemenea film ! Wow ! Pe linga spaniolul Cell 211 (2009) si Profetul (2009), nu am mai vazut film cu puscarie mai bun in ultimii ani, si de fapt, ever ! Le Trou si Papillon si The Escapist (2008), dar astea sunt filme cu evadarea din inchisoare, la fel ca si alt reminder, Midnight Express. Animal Factory ? Maybe. Tensiunea e ajutata si de faptul ca filmul nu are muzica deloc, doar pe genericul final o piesa gen Mogwai, co-interpretata de Mackenzie, in trio, cu Tony Doogan si Chris Geddes (End Piece).
Premiera la Telluride in vara lui 2013. Starred Up a luat BAFTA scotian si premii la film independent englez. Sper sa il pot aduce la Cinemateca Patria curind !

4.5 din 5, 9din 10 !

miercuri, 25 februarie 2015

Inherent Vice (2014)

Inherent Vice (2014) este cu siguranta unul din cele mai interesante, far out, trippy si intense filme din 2014. Al 7-lea film al lui PTA (paul Thomas Anderson), adaptarea romanului omonim al lui Thomas Pynchon din 2009, prima data cind autorul (iconoclast) este adus pe ecran. Inteleg ca Pynchon este mai moviebuff ca multi alti mari scriitori americani post-moderni, si ca face referinte copioase in toate cartile sale, la fel ca si la piese rock si elemente de cultura pop.

Filmul trebuia sa vina la noi la cinema la fine de aprilie, dar asta nu se mai intimpla, distribuitorul, fara premiile sconatate (2 nominalizari la Oscar, SCENARIU adaptat si costume) a reuntat sa aduca asa un film dificil si risque, si la o durat de aprope 2 ore si jumatate (148 min.). De aceea va recomand sa il vedeti pe unde puteti. La fel s-a intimplat si cu The Master, anteriorul film al lui PTA, dar VICE este si mai risque pentru o audienta mainstream, believe it or not.
Poate cea mai frumoasa recompensa pentru PTA e Premiul Robert Altman (his master and mentor), la Independent Spirit Awards. Influentele altaman-esti se vad: The Long Goodbye (1972) e una din referintele majore ale filmului, cel mai aprope ca stil, alaturi de o combinatie de Fear and Loathing in LA si Big Lebowski, plus Chinatown si Night Moves. In loc de bautura PI-ul lui Pynchon, Larry "Doc" Sportello (Joaquin Phoenix) fumeaza jointuri pigmentate cu PCP. si "THE OCASSIONAL ACID FLASHBACK".

o sa revin mai pe indelete...anume imaginea excelenta (pe pelicula) a lui Robert Elswitt, muzica lui Jonny Greenwood de la radiohead dar si un soundtrack exotic cu trupe cult (krautrock emeritus: Can) si Neil Young..
4 din 5, 8.5 din 10 !

Suzi Quatro la Bucuresti

communique:
SUZI QUATRO in premiera la BUCURESTI pe 10 Iulie 2015!
Pentru prima data in Romania, bucurestenii o pot vedea si asculta live pe Suzi Quatro, prima femeie care a imbratisat chitara bas, devenind un adevarat rock star! Concertul este organizat de Project Events si va avea loc la Sala Palatului din capitala, pe 10 Iulie 2015!

Artista s-a nascut in data de 3 iunie 1950 in Detroit, Michigan, intr-o familie de muzicieni. Si-a facut debutul in trupa de jazz a tatalui ei ,,The Art Quatro Trio”. De la o varsta frageda a studiat pianul si percutia, iar la varsta de 14 ani s-a alaturat trupei ,,The Pleasure Seekers”, in care cantau si surorile ei - Arlene si Patti. In cadrul unui concert al formatiei a avut norocul sa-l intalneasca pe producatorul Mickie Most care i-a oferit acesteia un contract solo. Din 1971 incepe calatoria artistei catre faima! In 1973 Suzi Quatro si-a lansat albumul de debut al carierei
solo. Albumul contine 12 melodii printre care si „Glycerine Queen”, „Shine my Machine”, „Official Suburbian Superman”, „Sticks&Stones”, „Skin Tight Skin” si „Get Back Mama”, compuse de Quatro si Len Tuckey. Mike Chapmann, Nicky Chinn, John Lennon, Paul McCartney, Otis Blackwell, Elvis Presley si Johnny Kidd au contribuit la succesul albumului, prin intermediul pieselor compuse de ei: „48 Crash”, „I wanna Be Your Man”, „Primitive Love”, „All Shook Up”, „Shakin’ All Over”, „Can the Can”. Piesa ,,Can The Can” compusa de Mike Chapmann si Nicky Chinn este primul mare hit al lui Quatro, hit ce s-a vandut cu peste 2 milioane si jumatate de copii in intreaga lume. Intre anii 1973 si 1980, cantareata a fost in topurile britanice nu mai putin de 101 saptamani si a vandut peste 55 milioane de inregistrari. Printre piesele de mare success ale acesteia se numara ,,48 Crash”, ,,Too Big”, ,,Devil Gate Drive”, ,,Daytona Demon”, ,,The Wild One”, ,,She’s in Love With You”, ,,Mama’s Boy”, ,,If you Can’t Give Me Love”, ,,Rock Hard” si ,,Stumblin In” - piesa realizata in duet cu Chris Norman si care a ocupat un loc in topurile SUA in anul 1979.
Preturile biletelor pentru concertul din 10 Iulie 2015 sunt urmatoarele:
- 260 lei (categoria VIP)
- 210 lei (categoria 1)
- 175 lei (categoria 2)
- 140 lei (categoria 3)
- 100 lei (categoria 4)
Biletele pentru concertul din 10 Iulie 2015 se gasesc in reteaua BILETOO, la Magazinul Biletoo.ro din Unirea Shopping Center (parter, intrarea de langa McDonald’s), Librariile Librarium si Eminescu, magazinele Flanco, Muzica, Sala Palatului, Palatul National al Copiilor si magazinul BiletFan - Statia de metrou Unirii 1. Lista magazinelor din alte orase ale tarii se gaseste aici. Cei ce doresc sa comande biletele online o pot face de pe: www.BILETOO.ro, www.BILET.ro, www.SalaPalatului.ro, www.BLT.ro, www.BILETE.ro, www.EVENTIM.ro sau www.MYTICKET.ro!

~~Concertul „SUZI QUATRO” va avea loc la Sala Palatului din Bucuresti pe 10 Iulie 2015 si este organizat de Project Events.~~
www.ProjectEvents.ro ***
www.facebook.com/ProjectEvents.ro

Better Call Saul (2015 )

Noul meu serial preferat, Better Call Saul, este spin-off-ul la Breaking Bad si personajul avocatului veros dar irezistibil, Saul Goodman , care inca se numeste aici Jimmy McGill-senzationalul Bob Odenkirk, care a fost scene stealer de cite ori aparea in Breaking Bad. Odenakirk, care pentru mine e ca o sosie sleampata (si funny) a lui Kevin Costner, a jucat mult TV (si regizat) si a aparut in Nebraska. Acest serial il va face Star si potentaialul sau comic este uluitor, la fel cum e e si cel tragic, intr-un cuvint , e UMAN, un escroc sentimental irezistibil, cu un talent locvace excelent si un scam artist cam pagubos, care trebuie sa depaseasca marja de gainar disperat la care il gaseste serialul la inceputul sau.
Creat de Vince Gilligan, alaturi de Peter Gould (executive story la BB), este de fapt un prequel la evenimentele din BB (si in prequel apar inca elemente de flashbackuri copioase). Apar si personaje cunoscute, dar in posturi inedite, Mike Ehrmantraut(Jonathan Banks), si personaje noi, fratele cu tinfoil protection, si frica de radiatii, Chuck (un excelent Michael McKean). Actiunea se intimpla in Albuquerque, New Mexico.
Am asteptat patru episoade inainte de a-mi da cu parerea, acum astept un nou sezon, pe care stiu ca AMC l-a si aprobat.

4 din 5, 8 din 10 !

Big Eyes (2014)

a intrat si Big Eyes, Ferestrele sufletului (cui ?) la noi pe ecrane. E cel mai cuminte film al lui Tim Burton si cel mai atipic.
Production values excelente, muzica la fel (Danny Elfman), period checked (locatie, San Francisco-filmat in Canada!), filmat digital superb de francezul Bruno Delbonnel, la a doua colaborare cu Burton dupa Dark Shadows, dar filmul cam mih. Am zis ca e ca un film de fratii Coen, facut de Tim B., care a cam dat chix in ultima vreme: Alice in Wonderland, Dark Shadows, anyone ? Poate Burton nu era omul potrivit sa il faca, nu e suficient sa iti placa picturile artistei (asta se vede clar, ca a avut o influenta in universul timpuriu al lui Burton)
Iar Christoph Walz, sa ma scuzati, dar sa se retraga. E cabotin si aproape penibil, reciclat la maxim cu acelasi manierism si rictus, slimy euro scoundrel, nu e doar miscast (Thomas Haden Church, varianta initiala, ar fi fost muuult mai potrivit) ar fi trebuit un Gaston Monescu :) sau partenerii lui Amy Adams din American Hustle.
Amy Adams, ok (premiul Globul de Aur din nou, singurul pe care l-a luat filmul), picturile lui Margaret Keane la fel, ochi mari si haunting )influenta pentru anime-ul japonez ? eu zic ca da!).
O piesa frumoasa cu Lana Del Rey, care aduce a Kate Bush..."Big Eyes", nominalizata la globul de Aur, de ce nu si la Oscar ?
Supporting cast, strong, Danny Huston, Jon Polito, Jason Schwarzman, pacat ca Terence Stamp nu a avut decit o scena.
prea putin conflict, prea putina comedie, prea putina tensiune, prea...putin.
scris de Scott Alexander si Larry Karaszewski cei care au dat Ed Wood, Larry Flynt, Man on the Moon si alte biopicuri excentrice si controversate, asta mi s-a parut ca TRATARE DE SUBIECT aproape de TV movie, si da, stiu cit de greu e sa faci un bun film biografic, si da, au iesit 3 instructive, la Oscar (Imitation Game, si The Theory of Everything, American Sniper si unul clar ratat, Unbroken ) si , asta a fost cel ce nu interesa pe nimeni, nici critica, nici Oscarurile, nici spectatorii.

3 din 5, 6 din 10

marți, 24 februarie 2015

A Most Violent Year (2014)

O sa mai dureze pina o sa vad toate filmele despre care am auzit ca merita din 2014, si nu cele care intra in cinema, din pacate oricit ne facem cu Whiplash si Grand Budapest Hotel (GBH), pentru fiecare film de acest tip e un clasic lasat pe dinafara.

A Most Violent Year e al treilea film al lui J.C. Chandor (dupa un debut exceptional, Margin Call si un one-of-akind, All Is Lost), care pare mai implinit regizor decit multi din cei cunoscuti si overrated, e un imn noir adus New York-ului, cu o imagine asa de gritty (v si Mihai Malaimare la A Walk Through the Tombstones), incit i-ar fi facut mare placere lui Gordon Willis. Muzica excelenta de Alex (Alexander) Ebert, cu care Chandor a lucrat si la All is Lost !
referinte: Nasul (pardesiul galben), French Connection, Serpico, Dog day Afternoon, si Scarface (Jessica Chastain si al ei Armani look), in primul cadru in care pare arata exact ca Elvira la oglinda in filmul lui Brian De Palma din 1983.
Oscar Issac zici ca e Al Pacino tinar, leit.
Empire -4 stele: Oil gangs of New York- aici
sound on sight

4 din 5, 8 din 10

luni, 23 februarie 2015

Special Oscar la Cinemateca Patria -partea a doua-

Special Oscar la Cinemateca Patria, Brasov -a doua săptămână

Luni 23 februarie
20:00 Seara Filmului European / Special Oscar
La Dolce Vita (Italia, 1960) copie nouă, remasterizată acum !!!
Regia: Federico Fellini
Cu: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée
Dramă, comedie
Durata: 174 min.
Palme d'Or la festivalul de la Cannes
4 nominalizări la Oscar și Premiul Oscar pentru cele mai bune costume
In memoriam Anita Ekberg

Marți 24 februarie
20:00 Seara filmului asiatic / Special Oscar
Kagemusha (Japonia, 1980)
Regia: Akira Kurosawa
Cu: Tatsuya Nakadai, Tsutomu Yamazaki
Dramă, istoric
Durata: 162 min.
Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 1980
Premiul César pentru cel mai bun film străin
2 nominalizări la Oscar

Miercuri 25 februarie
20:00 Seara Doc And Roll / Special Oscar
Aproape celebri / Almost Famous (SUA, 2000)
The Extended Cut (39 de minute în plus): Untitled !
Regia: Cameron Crowe
Cu: Billy Crudup, Patrick Fugit, Kate Hudson
Comedie, muzică
Durata: 161 min
4 nominalizări și premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original.
In memoriam Phillip Seymour Hoffman

Joi 26 februarie
20:00 Comedy Classics / Special Oscar
Nebraska ( SUA, 2013)
Regia: Alexander Payne
Cu: Bruce Dern, Will Forte, Stacy Keach
Comedie dramatică
Durata: 117 min.
6 nominalizări la Oscar
Premiul pentru cel mai bun actor la festivalul de la Cannes 2013-Bruce Dern

Vineri 27 februarie
20:00 Film Cult / Special Oscar
Ticăloși fără glorie / Inglourious Basterds (SUA,2009)
Regia: Quentin Tarantino
Cu: Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz
Război, acțiune
Durata: 152 min.
8 nominalizări și un premiu Oscar
Premiul pentru cel mai bun actor la festivalul de la Cannes 2009- Christoph Waltz
In memoriam Rod Taylor

Sâmbătă 28 februarie
11:00 Matineu copii
Cartea Junglei /The Jungle Book (SUA, 1967)
Regia: Wolfgang Reitherman
Animaţie
Durata: 78 min.
Dublat în limba română

17:00 Golden Classics / Special Oscar
Ce verde era valea mea / How Green Was My Valley (SUA, 1941)
Regia: John Ford
Cu: Walter Pidgeon, Maureen O'Hara, Anna Lee
Dramă, ecranizare
Durata: 118 min.
5 premii Oscar

19.30: Mari regizori / Special Oscar
Master and Commander: La capătul Pământului / Master and Commander: The Far Side of The World (SUA, 2003)
Cu: Russell Crowe, Paul Bettany, Billy Boyd
Aventură
Durata: 138 min.
In memoriam Samuel Goldwyn jr.
9 nominalizări și 2 premii Oscar

Intrarea pe baza de voucher (se poate achizitiona un produs: apa, dulciuri etc. Valoare voucher = 6 lei redus (copii, elevi, studenti, pensionari) sau 9 lei intreg.
www.cinematecapatria.ro

Pronosticurile mele la Oscar # 87

ca sa fie scris ;) 5 missed...19 ok...

Cel mai bun film
Birdman

Cel mai bună regizor
Alejandro Gonzalez Inarritu (Birdman)

Cel mai bun actor în rol principal
Eddie Redmayne (The Theory of Everything)

Cea mai bună actriţă în rol principal
Julianne Moore (Still Alice)

Cel mai bun actor în rol secundar
J.K. Simmons (Whiplash)

Cea mai bună actriţă în rol secundar
Patricia Arquette (Boyhood)

Cea mai bună imagine
Emmanuel Lubezki (Birdman)

Cel mai bun scenariu adaptat
Graham Moore (The Imitation Game)

Cel mai bun scenariu original
Wes Anderson, Hugo Guinness (The Grand Budapest Hotel) ha, a luat Birdman, care e super-improvizat

Cel mai bun film străin
Ida (Polonia)

Cele mai bune costume
Milena Canonero (The Grand Budapest Hotel)

Cel mai bun montaj
Boyhood ( a luat Whiplash, si ma bucur !!!)

Cea mai bună scenografie
The Grand Budapest Hotel

Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură
The Grand Budapest Hotel

Cea mai bună coloană sonoră (adica muzica)
The Grand Budapest Hotel -Alexandre Desplat

Cel mai bun cântec original
„Glory” din Selma
(muzica şi versurile John Stephens şi Lonnie Lynn)

Cel mai bun montaj de sunet
American Sniper

Cel mai bun mixaj de sunet
Whiplash

Cele mai bune efecte vizuale
Interstellar

Cel mai bun lungmetraj de animaţie
How To Train Your Dragon 2 (a luat Big Hero Six)

Cel mai bun documentar de lungmetraj
CitizenFour

Scurtmetraj de animaţie
The Bigger Picture ( a luat Feast de la Disney)

Cel mai bun scurtmetraj
The Phone Call

Cel mai bun scurtmetraj documentar
Joanna (a luat Crisis Hotline, Veteran..)

sâmbătă, 21 februarie 2015

The Theory of Everything (2014)

Am vazut The Theory of Everything, care tocmai a intrat pe ecrane si va anunt (daca cumva aveati vreun dubiu:) ca Eddie Redmayne va lua Oscarul pentru cel mai bun actor. Sorry, Birdman :(
in rest, din cele 5 nominalizari cred ca ramine cu astea. Sorry, Felicity Jones, mi-a placut chiar mai mult cum a jucat, fata de Redmayne dar miza rolului-real life Stephen Hawking e imbatabila. M-am bucurat sa ii (re)vad pe actorii englezi din Closer to the Moon, Harry Lloyd si Christian McKay !
Altfel filmul este dramatic si melo-dramatic, si apropo de disabilitati mi-a placut mai mult filmul polonez SĂ VREI SĂ TRĂIEȘTI /Chce sie zyc (2013 de Maciej Pieprzyca) v. in topul meu pe 2014 aici
Imagine minunata (Benoît Delhomme-nici macar nominalizat ?), muzica: Jóhann Jóhannsson (dar tot imi doresc sa ia Desplat pentru Grand Budapest Hotel)
Parca merge ca un double bill cu Imitation Game,, si daca nu era Turing, pe ce ar fi comunicat Hawking ?

3 din 5, 6 din 10 !

marți, 17 februarie 2015

Calvary (2014)

Asteptam de mult sa vad Calvarul irlandez (Calvary), al doilea film al lui John Michael McDonagh dupa The Guard (2011).
Am vazut cel mai bun rol al lui Brendan Gleeson, si no Doubt (legat de filmul Doubt), cel mai mult legat de preotii irlandezi si pedofilie mi se pare ca au croit in serialul Ray Donovan. Filmul a avut premiera la Berlin, anul trecut, in Panorama, si a primit premiul Juriului Ecumenic. La noi s-a dat la TIFF Cluj, si a luat premiul FIPRESCI.
Prima replica, "that's a great opening line"/agreed, locatia Irish, piesa lui Townes Van Zant, prezenta, atmosfera de whoddunit rural, dar mai ales serenitatea lui Gleeson. Mi-a adus aminte de Stefan Ciubotarasu, Geo Barton, in filmele alea cu Dacii, filmate in Bucegi, la Omul, asa ii filfaie si lui father James, parul in vintul de la Sligo, pe malul marii. Filmul are ceva oniric, ceva de loc mitic si ceva de postapocaliptic. Pare sa nu se intimple, e o atmosfera eerie, Sunday 2 Sunday (bloody 2). Distribuite eclectica, pe tipologii si chiar natii diferite, Kelly Reilly (Flight), Chris O'Dowd (Simon din The Boat That Rocked/Pirate Radio), Aidan Gillen (The Wire), Dylan Moran(Black Books), Isaach De Bankolé (The Limits of Control), Marie-Josée Croze (Munich), fiul lui Brendan, Domhnall Gleeson si veteranul M.Emmett Walsh (care implineste 80 de ani pe 22 martie a.c).

Highly Recommended !
9 din 10 !

No Country for Old Men (2007)

pentru ca dam filmul vineri la Cinemateca Patria, Brasov in seria sunt sefii juriului anul acesta la Cannes (deci ii vom omagia din nou in luna mai), am mai umblat la arhive :)
*
Miniaturi - No Country for Old Men
Alin Ludu Dumbravă din revista Freestyle, martie 2008
Cel mai interesant film de la Cannes din competiţie anul trecut este această revenire la formă a fraţilor Coen, totodată prima ecranizare din filmografie, anume după romanul lui Cormac McCarthy (N.2015: al carui prim scenariu original a fost The Counsellor in 2013 la peste 80 de ani !). O poveste la graniţa Texasului cu Mexicul, cu bani din droguri, 2 milioane de dolari, heroină şi multe cadavre lăsate în drum.
Opt nominalizări la Oscar din care a adunat patru premii, anume pentru cel mai bun film, cel/cei mai bun(i) regizor(i), scenariu adaptat şi actor în rol secundar (nominalizările fiind pentru imagine - Roger Deakins, nominalizat şi pentru The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, montaj - Roderick Jaynes (adica fratii sub pesudonim), mixaj sunet şi montaj sunet.

Javier Bardem este excepţional în rolul misteriosului şi excentricului killer Anton Chigurh, Tommy Lee Jones este şeriful bătrân şi mizantrop iar Josh Brolin, în rolul lui Moss, clona lui Nick Nolte tânăr şi brunet. Cel mai ambiţios film al lui Joel şi Ethan Coen.

Orice asemănare cu Blood Simple este voită.

(Cinci stele din cinci), (N.2015; acum dupa 7 ani as merge pe 4,5 din 5, daca am voie :)
in topul meu de filme pe 2007 pe locul ...

12 Years a Slave (2013)

Cronica a fost scrisa la fine de ianuarie 2014, insa nu am mai pus-o pe blog, am vrut sa o extind si sa o public, acum cu ocazia seriei Special Oscar la Cinemateca Patria , vom da filmul duminica seara inainte de Oscaruri (22 februarie, ora 19.00)
*
12 years a Slave mi-a amintit de Mizerabilii lui Victor Hugo, dar cel mai aproape e de Roots/Rădăcini, dupa romanul lui Alex Haley, minseria din 1977 care ni l-a dat pe Kunta Kinte. Poveste adevărată, scrisa chiar de Solomon Northup si aparuta in 1853, intitulata 12 Years a Slave, carte atestata istoric azi. Dar de ce am avut mereu senzatia de déjà vu, Daniel Defoe si Mark Twain si de roman clasic cu capitole?
E contenderul major la Oscar si genul de film care va lua, am prezis nominalizări si win pt cel mia bun film, etc. Acum, 9 nominalizari (n.2015: a luat 3 premii Oscar 2014 inclusiv pentru cel mai bun film!).
Chiwetel Ejiofor, pe care l-am văzut într-o tonă de filme dar nu l-am retinut în niciunul, e favorit la premiul Oscar de interpretare, desi Dern e mai bun nu va mai avea o sansă. Rolul său e mai dificil decit slabitul lui McCounaughey (care zic eu e sigur premiantul Oscar 86) , poate după acest film îi vom putea pronunta si numele, care îmi aduce aminte de vulcanul islandez 

Criticul afro-american Armond White, l-a criticat rau, huiduit si l-au dat afara din Asociatia Criticilor newyorkezi. v aici si aici
Critica: aproape universal aclaim, si un prim A plus de la The Guardian, dar si negativa tot acolo si interviu cu regizorul McQueen
*
Locuri comune, Color Purple, Amistad, Beloved la Butler si Mandingo si chiar Django Unchained, chiar si Lincoln, să nu ităm că istoria americană a fost pusă pe film de Nasterea unei natiuni al lui Griffith, care din cauza asta nici nu se mai poate vedea azi pe Aripile vintului sau că The Jazz Singer era un alb vopsit pe fată ! Deci, e o chestiune de rasism – desi părerea mea e că de anti/rasism si poate pica în exploitation
*
mi-a amintit de Schindler, cu Amon Goetz, Michael Fassbender si complexul de zeu
*
si cel putin 3 scene antologice, din care 2 sunt doar close up, si una e un cadru plan secventa care iti taie răsuflarea *17 min aprox-, Mc Queen pe care eu nu il suport ca nume (cum se poate sa te cheme tot McQueen, sa fii negru si britanic si cind gugalesc azi sa nu-mi apara Bullit si Papillon ci mr. director english ?), care a facut deja 2 filme zic eu mai dificile, Hunger si Shame, ambele cuvinte /teme se regasesc in 12 yrs.
*
Cit despre muzica lui Hans Zimmer, draws din Morricone, cu alămuri, si sound design iar tema de baza e o variatiune la The Thin Red Line. De ce l-a luat pe HZ ? imaginile cu jungla, ierburile inalte spun tot...

Bumbacul din Places in the heart, plantatia cea mai recentă din Django, care pare a fi aceiasi locatie, imaginea splendida din Louisiana...
Sincer, prefer Django, care din punctul meu de vedere i-a razbunat pe deplin pe sclavi si a scris un capitol ultim al revizionismului. Punct. Si de la capat. Nu aveam nevoie de Roots versiunea 2013. La fel ca si schimbarile politice in America, de la Reagan si Bush la Clinton si Obama. Forrest Gump devine The Butler, si Django e Unchained.
Last but not least:
stiu ca filmul e pe net, va sfatuiesc sa il vedeti in cinema
cu greu: 3 din 5, 5.5. din 10

Louis Jourdan RIP

De V-day (v de pe 14.02) a murit Louis Jourdan. Actorul nascut la Marsilia, avea 93 de ani !One of Hollywood's favorite Frenchmen scrie presa... A luptat in Rezistenta franceza in al doilea razboi mondial...dupa ce tatal sau a fost arestat de Gestapo ! Primul sau film, Le Corsiare (1939), nu a fost terminat din cauza ca a inceput razboiul si ocupatia !
In special ne va ramine ca inamicul suav al lui Bond -Moore, Kamal Khan, in Octopussy (1983) !

Alaturi de Joan Fontaine in Letters of An Unmarried Woman, Max Ophuls-ul din 1948 dupa Stefan Zweig. A fost conte italian in filmul lui Jean Negulesco, Three Coins in the Fountain (1954) ! Apoi Musicaluri: Gigi ! Can-can ! The VIP's si Made in Paris ! L-a jucat pe Mathias Sandorf (1963) si pe Contele de Monte Cristo, in 1961. A fost D'Artagnan in Omul cu masca de fier, cu Richard Chamberlain, film TV care la noi a rulat la cinema (1975). Ultimul rol in 1992 in The Year of the Comet ! Legiunea de Onoare in 2010 !
Necrolog CNN

luni, 16 februarie 2015

Special Oscar la Cinemateca Patria !

Saptamina 16 - 22 februarie 2015 la Cinemateca Patria, Brasov-Special Oscar !

http://cinematecapatria.ro/

Luni 16 februarie
20:00 Seara filmului european / Special Oscar
Ida (Polonia, 2013)
Regia: Pawel Pawlikowski
Cu: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik
Dramă
Durata: 82 min.
Nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain și la premiul Oscar pentru cea mai bună imagine
Preț bilet 10 RON

Marți 17 februarie
20:00 Seara filmului asiatic /Special Oscar
Mongol
Regia: Sergei Bodrov
Cu: Tadanobu Asano, Amadu Mamadakov
Epic, istoric
Durata: 126 min.
Nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin (Kazahstan)

Miercuri 18 februarie
20:00 Seara Doc And Roll / Special Oscar
Searching For Sugar Man (Suedia, 2012)
Regia: Malik Bendjelloul
Cu: Rodriguez, Stephen 'Sugar' Segerman
Documentar, biografic
Durata: 86 min
Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar –2013

Joi 19 februarie
20:00 Comedy Classics / Special Oscar
Grand Hotel Budapest (SUA, 2014)
Regia: Wes Anderson
Cu: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Adrien Brody
Comedie
Durata: 100 min.
Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Berlin
4 nominalizări la Globul de Aur
9 nominalizări la premiul Oscar

Vineri 20 februarie
20:00 Film Cult / Special Oscar
Nu există ţară pentru bătrâni SUA, 2007)
Regia: Ethan și Joel Coen
Cu: Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Javier Bardem
Thriller dramatic
Durata: 116 min
8 nominalizări și 4 premii Oscar inclusiv cel mai bun film, regie și scenariu adaptat
2 premii Globul de Aur
Cronica mea la film aici !

Sâmbătă 21 februarie
11:00 Matineu copii
Shrek (2001)
Regia: Andrew Adamson
Animaţie.
Dublat în limba română
Durata: 92 min.

17:00 Mari actori / Special Oscar
Dallas Buyers Club (SUA, 2013)
Regia: Jean-Marc Vallée
Cu: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto
Dramă, biografic
Durata: 117 min.
3 premii Oscar 2014 –pentru cel mai bun actor în rol principal și secundar, machiaj
2 premii Globul de Aur

19.30: Mari regizori / Special Oscar
Blue Jasmine (SUA, 2013)
Regia: Woody Allen
Cu: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard
Dramă, comedie
Durata: 94 min.
Premiul Oscar pentru cea mai buna actriță: Cate Blanchett

Duminică 22 ianuarie
11:00 Matineu copii
Doamna şi vagabondul/ Lady and the Tramp (SUA, 1955)
Regia: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson
Animație
Durata: 76 min.

17:00 Golden Classics / Special Oscar
Bulevardul amurgului / Sunset Boulevard (1950)
Regia: Billy Wilder
Cu: William Holden, Gloria Swanson
Dramă, film noir. Durata: 110 min.
3 premii Oscar !

19:00 Seara de Oscar / Special Oscar
12 ani de sclavie / 12 Years a Slave (2013)
Regia: Steve McQueen
Cu: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Brad Pitt
Dramă, istoric
Durata: 135 min.
9 nominalizări și 3 premii Oscar 2014 inclusiv pentru cel mai bun film!
7 nominalizări și Globul de Aur pentru cel mai bun film (dramă)
Cronica mea la film aici !

joi, 12 februarie 2015

Jennifer Batten, Stu Hamm si Craig Blundell la Bucuresti

Jennifer Batten (chitara electrica, a cantat cu Michael Jackson si Jeff Beck), Stu Hamm (chitara bass, a cantat cu Steve Vai si Joe Satriani) si Chad Wackerman (tobe, a cantat cu Frank Zappa), pentru prima oara intr-o formula comuna, vor sustine la Club Tribute din Bucuresti, pe 26 martie, primul concert din seria Music Masters Live.

Music Masters Live este o serie de evenimente ale caror protagonisti vor fi artisti de cel mai inalt calibru din rock, jazz sau muzica clasica, performeri care au atins cel mai inalt nivel de virtuozitate cu instrumentele lor.
*********************
Biletele au preturi intre 66 si 88 lei pana pe data de 25 martie (inclusiv).
Pe 26 martie (la intrarea in club) biletele vor avea preturi cuprinse intre 77 si 110 lei.
Acestea pot fi procurate din reteaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Telekom, Domo, librariile Carturesti, Humanitas) si online pe www.eventim.ro
*********************
Concertul este organizat de Star Management sub egida Romanian Music Institute (RMI).
UPDATE:
Din cauza unor probleme familiale insurmontabile, bateristul Chad Wackerman a fost obligat sa paraseasca turneul Batten / Hamm / Wackerman dupa doar trei concerte. A fost inlocuit cu Craig Blundell, un foarte apreciat tobosar din tanara generatie.

*
inainte de concert, Jennifer Batten va sustine un masterclass.
info aici

luni, 9 februarie 2015

Love Story- Festivalul filmului de dragoste / 9-15 februarie / Cinemateca Patria Brasov

Festivalul filmului de dragoste Love Story / 9-15 februarie / Cinemateca Patria Brasov
http://cinematecapatria.ro/
http://www.lovestoryfestival.ro/

Luni 9 februarie
20:00 Iubire / Amour (Franța, 2012)
Regia: Michael Haneke
Cu: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert
Dramă, dragoste
Durata: 127 min.
Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2012
5 nominalizări și Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin
Globul de Aur pentru cel mai bun film străin
2 premii BAFTA
4 premii Academia Europeana de Film
Premiul Gopo 2014 pentru Cel mai bun film european
Preț bilet 10 RON

Marți 10 februarie
20:00 Paradisul spulberat / The Broken Circle Breakdown (Belgia, 2012)
Regia: Felix Van Groeningen
Cu: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse
Dramă, dragoste
Durata: 111 min.
Nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin
Premiul Label Europa Cinemas și Premiul publicului-Panorama- la festivalul de la Berlin 2013
Premiul pentru cea mai bună actriță - Veerle Baetens, European Film Awards, Tribeca
Preț bilet 10 RON

Miercuri 11 februarie
20:00 Adèle: Capitolele 1 şi 2 / La Vie de Adele (Franța, 2013)
Regia: Abdellatif Kechiche
Cu: Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux
Dramă, dragoste
Durata: 179 min.
Palme d'Or și premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes 2013
Interzis minorilor !
Preț bilet 10 RON

Joi 12 februarie
20:00 Love Bus: cinci poveşti de dragoste din Bucureşti (România, 2014)
Regia: Roxana Andrei, Mihai Mincan, Constantin Radu Vasile, Andrei Georgescu, Florin Babei (in prezenta regizorului Florin Babei)
Comedie romantică
Durata: 72 min.
Preț bilet 10 RON

Vineri 13 februarie
20:00 Pielea în care trăiesc / La Piel Que Habito (Spania, 2011)
Regia: Pedro Almodóvar
Cu: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes
thriller, dramă
Durata: 120 min.
Selecția oficială –Cannes 2011
Premiul BAFTA pentru un film în altă limbă decât engleza
Interzis minorilor !
Preț bilet 10 RON
Cronica mea la film AICI

Sâmbătă 14 februarie
18:00 Vicky Christina Barcelona (SUA, 2008)
Regia: Woody Allen
Cu: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem
Comedie romantică
Durata: 96 min.
Premiul Oscar și BAFTA pentru cea mai buna actrita in rol secundar - Penélope Cruz
Globul de Aur pentru cel mai bun film (comedie/muzical)
Preț bilet 10 RON

20:00 Love Story (SUA, 1970)
Regia: Arthur Hiller
Cu: Ali MacGraw, Ryan O'Neal, Ray Milland
Dramă, dragoste
Durata: 99 min.
Aniversarea de 45 de ani
7 nominalizări la Oscar și premiul pentru cea mai bună muzică –Francis Lai
5 premii Globul de Aur
Intrarea gratuita pentru cupluri!

Duminică 15 februarie
18:00 Minciuni adevărate / De vrais mensonges (Franța, 2010)
Regia: Pierre Salvadori
Cu: Audrey Tautou, Sami Bouajila, Nathalie Baye
Comedie romantică
Durata: 105 min.
Preț bilet 10 RON

20:00 O afacere regală / En kongelig affære (Suedia-Danemarca, 2012)
Regia: Nikolaj Arcel
Cu: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard
Dramă, dragoste
Durata: 137 min
Ursul de Argint pentru cel mai bun actor - Mikkel Boe Følsgaard și pentru cel mai bun scenariu-Berlinale 2013
Nominalizat la Globul de Aur și premiul Oscar pentru cel mai bun film străin
Preț bilet 10 RON