Biografia lui Alan Turing (proto-creatorul computerului), nu e redata complet nici in acest film (a mai fost unul cu Derek Jacobi), nominalizat la 8 premii Oscar (why ?). The Imitation Game, care se ocupa de perioada descifrarii codului Enigma (Bletchley Park) si mai putin de dureroasa lui demitere si tragicul sfirsit la 41 de ani ! Si aici filmul ar fi avut de cistigat, dar si-ar fi redus sansele de succes de public :(
Mark Strong e cool in rolul lui Stewart Menzies, in full Tinker, Tailor, Soldier, Spy mode, cu un costum albastru cu dungi de mobster si o peruca noua, care mi-a adus aminte de cea de la Closer to the Moon. Inteleg ca este referinta rela pentru M din James Bond, Ian Fleming a lucrat in razboi pentru MI6 si a creat personajul lui M bazat pe acest Stewart Menzies, mastermind, cel care a tras sforile in contraspionajul englez in acei ani.
Benedict Cumberbatch face cel mai bun rol al sau de pina acum, in afara de serialul Sherlock Holmes. Similitudini cu A Beautiful Mind.
Muzica lui Alexandre Desplat, dupa Unbroken si Grand Hotel Budapest (alaturi de muzica la filmul lui Wes Anderson e nominalizat la Oscar), e excelenta, unul din plusurile filmului. Nu iese in evidenta in film dar ii subliniaza valoareA dramatica, si e piano-based (are si glockenspiels), tema principala e un soi de avant-electronic, (asa cum masina "Christopher" mi-a adus aminte de theremin si moog si cablurile celor avant electronica), mi-a mai dus aminte de intro-ul Sirius de la Alan Parsons Project si de Philip Glass. Desplat, unul din cei mai buni si versatili compozitori actuali, am scris de el si la Atonement si la Syriana, etc, are 5 nominalizari la Oscar dar e greu de decis daca va fi onorat in acest an de dubla nominalizare. Si totusi merg pe GBH, soundtrackul meu preferat pe 2014 !
Alt punct forte, scenografia, in special masinariile-Maria Djurkovic, care a facut si Tinker, Tailor, Soldier, Spy.
Debutul de limba engleza al norvegianului Morten Tylund(care nu m-a impresionat fnatastic nici cu hitul sau Headhunters, care l-a propulsat pe orbita internationala), e departe de sofisticarea colegului sau de import scandinav, suedezul Tomas Alfredson, care a creat un film ermetic, voit greoi si codificat in adaptarea la Tinker, Tailor, Soldier, Spy, adica esenta unui joc cvaduplu. As fi dorit ca Imitation Game sa se joace mai mult cu acest aspect criptic.
the real Turing in his prime-numbers-
Iata de ce inexactitati se pling englezii in The Guardian
si Q: nicaieri nu am gasit referinta la 'tortoise"/turtle/ si testul Turing, care e similar cu cel din Blade Runner, replicant vs uman, masina vs, computer. Am inteles ca testul creat de Turning si numit "Imitation game" este valabil inca si azi.
3 din 5, 6 din 10 !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu