miercuri, 25 februarie 2015

Inherent Vice (2014)

Inherent Vice (2014) este cu siguranta unul din cele mai interesante, far out, trippy si intense filme din 2014. Al 7-lea film al lui PTA (paul Thomas Anderson), adaptarea romanului omonim al lui Thomas Pynchon din 2009, prima data cind autorul (iconoclast) este adus pe ecran. Inteleg ca Pynchon este mai moviebuff ca multi alti mari scriitori americani post-moderni, si ca face referinte copioase in toate cartile sale, la fel ca si la piese rock si elemente de cultura pop.

Filmul trebuia sa vina la noi la cinema la fine de aprilie, dar asta nu se mai intimpla, distribuitorul, fara premiile sconatate (2 nominalizari la Oscar, SCENARIU adaptat si costume) a reuntat sa aduca asa un film dificil si risque, si la o durat de aprope 2 ore si jumatate (148 min.). De aceea va recomand sa il vedeti pe unde puteti. La fel s-a intimplat si cu The Master, anteriorul film al lui PTA, dar VICE este si mai risque pentru o audienta mainstream, believe it or not.
Poate cea mai frumoasa recompensa pentru PTA e Premiul Robert Altman (his master and mentor), la Independent Spirit Awards. Influentele altaman-esti se vad: The Long Goodbye (1972) e una din referintele majore ale filmului, cel mai aprope ca stil, alaturi de o combinatie de Fear and Loathing in LA si Big Lebowski, plus Chinatown si Night Moves. In loc de bautura PI-ul lui Pynchon, Larry "Doc" Sportello (Joaquin Phoenix) fumeaza jointuri pigmentate cu PCP. si "THE OCASSIONAL ACID FLASHBACK".

o sa revin mai pe indelete...anume imaginea excelenta (pe pelicula) a lui Robert Elswitt, muzica lui Jonny Greenwood de la radiohead dar si un soundtrack exotic cu trupe cult (krautrock emeritus: Can) si Neil Young..
4 din 5, 8.5 din 10 !

2 comentarii:

  1. A screener,right?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sort of. dar din pacare nu pe ecran, cum merita, mai ales dupa cum e filmat -pe pelicula, cu un touch parte, de Bob Elswitt...

    RăspundețiȘtergere