marți, 30 ianuarie 2018

Goldstone (2016)

Pe urmele lui Aaron Pedersen (German in Killing Ground) prin Australia dau de acest titlu si din prima am intuit ca am gasit ceva bun. Da, chiar foarte bun.

Goldstone e un noir, thriller, western, in the outback, pe teme clasice, atemporale care arata ca un film din anii '80 care omagiaza westernurile din anii '40 si piná acum.
Scris, regizat, filmat (cadre de sus ca un design vzizual, cred ca de pe drone) si montat de Ivan Ser (Toomelah, Dreamland), totodata compozitorul muzicii  -un fragment din soundtrack aici.
El e autorul altui film de gen, Mystery Road (2013), devenit acum serial TV, cu acelasi Aaron Pedersen, in acelasi rol ca in Goldstone,  Jay Swan (get it ? :), detectiv,  aici ars deja dupa evenimentele din Mystery Road,  care e gritty si intens, dar Goldstone e peste !
Acum Pedersen vine in pustietatea unui asezamint minier pentru a cauta o fata disparuta.
Incep sa inteleg ca omul-de sorginte aborigena-de unde conotaii rasiale-, chiar e star la el in Oz-land.
Secondat de Alex Russell (care deja e pe la Hollywood, l-am vazut in Unbroken, anul trecut in Jungle, si de curind in Only the Brave), politistul tinar si simpatic si cu Jacki Weaver intr-un rol asemanator cu cel din Animal Kingdom si David Wenham (Faramir in trilogia Inelelor-LOTR) si aborigenul David Gulpilil (care a debutat in Walkabout -1971, totem al filmelor autraliene de aproape jumate de secol).
O tona de premii si nominalizari in Australia, in competitie la London Film Festival si Toronto.
4 din 5, 8 din 10

2 comentarii:

  1. Goldstone e sequel la Mystery Road.Acelasi personaj,Jay Swan.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut. M-am informat, am vazut, am modificat :) mersi. Dar Goldstone e mai tare.
    asteptam serialul.
    am gasit si Toomelah.

    RăspundețiȘtergere