miercuri, 31 ianuarie 2018

Twelve plus One (1969)

12 + 1 (1969)
O comedie a l'ítalienne absolut inegala s-a dovedit a fi ultimul film al superbei si tragicei blonde Sharon Tate, care avea 26 de ani atunci cind a fost omorita, pe 9 august 1969. Pina la filmul lui Tarantino (unde se pare ca o va juca Margot Robbie) si pina ce nu il dau afara pe Roman Polanski din AMPAS  :( am recuperat (catch-up) un curio absolut, filmul lui Nicolas Gessner (si Luciano Lucignani necreditat), 12+1, (sau Una su 13 in italiano), titlul original fiind Thirteen (si schimbat din cauza premonitiei funeste, filmul a iesit in octombrie 1969, dupa moartea ei), este adaptarea neortodoxa a romanului-cult de Ilf si Petrov (a cita?, si facuta cam in acelasi timp cu proiectul lui Mel Brooks, Twelve Chairs-1970), aici in swingin London, New York si prin Italia, cu un Vittorio Gassman in rolul lui Mario, un Gassman viril si fermecator la 47 de ani, mostenitorul turbat sa gaseasca comoara lasata de matusa sa in scaunele cu pricina, care se asociaza cu Sharon Tate+pat, care are lista cumparatorilot.
Tulburator e faptul ca Sharon Tate era in luna a treia gravida la inceputul filmarilor (martie 1969, Cinecitta, Roma) si apare topless in 2 secvente, o frintura de cadru, asa ca aceste scene au fost filmete primele. Si mai tulbuator e ultimul cadru (care intr-unele versiuni a fost scos cu totul), in care Gassman cu barba si parul vilvoi,  seamana cu Charles Manson !
Participa Orson Welles intr-unul din neumaratele sale roluri by the numbres, pentru trabucuri si vin,  aici actorul Maurice Markau intr-o piesa unde este Dr. Jeckyl si Mr. Hyde, certamente highlight-ul filmului !
Plus Terry-Thomas (5 minute, sofer de camion), Vittorio De Sica (un aristocrat italian), Ottavia Piccolo (nepoata sa) John Steiner (custode englez), si blonda Mylene Demogeot (de la part de Fantomas).
Muzica vesela de Carlo Rustichelli.
vazut versiunea italiana, dublata,.
**1/2 din 5, 5 din 10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu