sâmbătă, 25 octombrie 2008

Heroes & The Big Fix-double bill 77/78

Heroes (1977)

Scris de Jim Carabastos (Heartbreak Ridge, Hamburger Hill, No Mercy), care a servit în Vietnam în 1967-8,cavalry, e unul din primele filme care prezintă sindromul disorder post Vietnam. Henry Winkler (Fonzie din serialul Happy Days, atunci star TV, azi în Arrested Developement) e dus. Veteran, acum în spital, o ia la fuga cu busul de la New York de-a lungul Americii. Vrea să deschidă o fermă de viermi (!) în oraselul Eureka ! Şi dă de Sally Field (cred că e cel mai frumos şi romantic rol al ei). Road movie cu o bucată reminscentă de Monte Hellman (Two-Lane Blacktop), cu 20 de minute excelente de Harrison Ford şi una mică bucată de Jacob’s ladder. Muzica, Jack Nietzsche !


Pe final piesa original din soundtrack, Kansas Carry On My Wayward Son , a fost scosă pe raţiuni de copyright (orice cronică scrie asta) şi a fost băgata pe dvd/vhs , una mediocra, ceva gen "We need Heroes"...Moshu, titlul era ironic, trist ! Piesa schimba cu totul starea, se aude ca a fost schimbat ceva pe soundtrack si e o mirlanie asa cum e acum ! Val Avery e Mel the driver, John Cassavetes are un cameo ca medic la spital !!!



Jeremy Paul Kagan, regizor interesant care a pierdut-o (de la Sting II la Big Man on Campus, la TV movies galore), autorul aşa numitei trilogii şaptezeciste, malaise post sixties, Vietnam, Watergate (începută la Tv în 1975 cu Katherine, un fel de prototip pentru Patty Hearst, cu Sissy Spacek, Art Carney şi Winkler..apoi The Big Fix, 1978, cu Dreyfuss, pe care l-am vazut recent dar m-a deceptionat...poate aveam eu asteptari mult prea mari). e un bun companion piece la The Long Goodbye al lui Altman, si Dreyfuss (si producator), e un verisor al lui Elliot Gould !



si mai politizant decit Heroes, si mai satiric, The Big Fix este si despre un raliu politic trucat. Apar John Lithgow, Bonnie Bedelia, Fritz Weaver si F. Murray Abraham (in prima lui aparitie importanta pe film, va mai lucra cu Kagan la By the Sword, 1991).


Heroes 7 /10,
Big Fix 6 /10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu