duminică, 11 octombrie 2009

Comedy Cluj # 1: Tati's Hulot

Bine v-am gasit din nou de la Cluj de la CC ! Comedy Cluj cu o fatza care zimbeste cu gura pina al urechi ! Am ajuns aseara la deschidere la Vacantele domnului Hulot, al doilea film al lui Tati, din 1951, restaurat in 2009 intr-un director's cut, de fundatia Thomson si alte foruri. Nu e Playtime (care se da si el, ca si alte clasice franceze in panorama), am fost din nou surprins sa vad cit a "ciordit" Blake Edwards de la Tati (am vazut in restaurantul din Playtime scene din The Party, acum am vazut cei doi chelneri si usa rotitoare de la bucatarie), dar Edwards e si fan , ar fi chul la anul o retrospectiva Blake Edwards via MGM, am s-o sugerez organizatorilor.
the rear window !

Interesant, pentru ca am vazut Playtime la Berlin in februarie, o copie superba in retrospectiva Bigger than Life (70 mm) si l-am gasit genial finally !
Acum citiva ani cu AC intr-o cearta la restrospectiva Tati de la Elvira Popescu , dupa Jour de Fete, mi-a raspuns stropsit: "cui nu-i place Tati, nu-i place cinematograful" righto, cousin ! doar ca pretentiozitatea ta si mustsee-ul de atunci cu care-l prezentai la copiii cinefili, m-a facut sa vreau sa te intep. De-abia vazusem Mon Oncle, pe vhs, in dimineata dupa filmarile de la 1.0. cu "hangout journalists" (copyright Bruce Payne ?)...Acum, in sala de la Republica, unde am vazut multe din filmele copilariie mele (si cu AC for that matter si Annie Girardot Zizania lui Luis De Funes), plina ochi, s-a ris, soptit, apoi in nhohote, citeva rafale si chiar aplauze la unele poante. It grew on them. Tin minte cum stateam la Compania a 7-a sub clar de luna, la un cinema in piata, care nu mai exista (linga clubul my way de azi), direct sub ecran, in stinga, pe podium cum ar veni, ca nu mai erau locuri si am ametit total. Cum ziceam, ou sont les rires d'antan ?
Hulot as Sparrow (Jack) !

Un comentariu:

  1. am fost si eu atunci la retrospectiva Tati de la Elvira Popescu. eram cam zece oameni in sala. judecand dupa ecuatia AC, doar o suta de oameni iubesc cinematograful in romania, intrucat nu cred sa fi fost proiectat de mai mult de zece ori atunci.
    cat despre locul pe care ni-l gasim in sala si semnificatia lui in valoarea filmului vizionat, imi amintesc de "Portocala mecanica" a lui Kubrick proiectata la Eforie. eram inca studenta, cred ca era prin '95, si singurul loc pe care l-am mai gasit liber a fost in fata primului rand. am stat lungita pe jos, cu capul sprijinit de genunchii unui necunoscut care-si avea locul in primul rand. a fost savuros. si memorabil. despre film vorbesc :))
    cat despre clubul 'my way', am petrecut o seara minunata asta primavara acolo, pe durata tiff-ului. am fost printre ultimii oameni care au parasit localul chiar in seara cu concertul lui hanno. incerc sa scap de obiceiul asta, acela de a pleca ultima de la petreceri :))
    mihaela

    RăspundețiȘtergere