vineri, 7 decembrie 2012

Holy Motors de azi in cinema !


highy recommended, unul din cele mai bune filme ale anului, dar weird one, deci be adviced ! Filmul lui Leos Carax e un one-of-a-kind si un omagiu special adus cinematografului. In selectia oficiala la Cannes anul acesta (prix de la Jeunesse), la Chicago -trei premii, printre care cel ami bun film, si la Sitges, premiat aici pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor si Premiul Criticii.
Leos Carax e un caz aparte in cinematograful francez si mondial. Considerat regizor revolutionar, din valul bleu (alaturi de Besson, Beineix), in anii '80, dupa debutul la 24 de ani Boy Meets Girl, a intrat intr-o perioda de auto-recluziune dupa Pola X (1999), esec comercial si critic, si a facut doar un episod din tripticul Tokyo (omnibus, 2008), anume Merde, cu actorul sau fetis Denis Lavant in rolul principal, personaj opiat care revine intr-un episod din Holy Motors, primul sau lung metraj in 12 ani.
pe locul 1 al topului Cahiers Du Cinema pe 2012
si locul 5 in top 10 The Guardian
iata ce scriam dupa Cannes in revista 22 despre Holy Motors:
Filmul cel mai ciudat şi ţăcănit al editiei este cel al misteriosului Leos Carax, Holy Motors, care nu a mai făcut de la Pola X (1999) nici un lung metraj în afara segmentului Merde, din filmul în scheciuri Tokyo (2008), care e citat aici din plin. Actorul sau fetiş, Denis Levant, interpretează 11 personaje ale domnului Oscar, în acest film fascinant, care se petrece într-o zi şi mult într-o limuzină (asemănare fantastică cu filmul lui Cronenberg, Cosmopolis), o meditaţie asupra cinematografului ca vis, a realităţii, un poem opiat, film-eveniment şi film-cult instant (şi Cinema aşa cum şi-ar fi dorit Godard sa facă, dar nu i-a mai ieşit, sau Wenders, dar mai poetic ca îngerii săi...). Kylie Minogue joacă şi cîntă, mai apar Eva Mendes şi Michel Piccoli. Am auzit că nu a intrat în palamares pentru că Moretti s-a opus cu orice preţ şi filmul a făcut obiectul unor discuţii aprinse ale Juriului !

4,5 din 5, 9 din 10 !
Les yeux sans visage dans la piel que habito, adica du Cinema !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu