sâmbătă, 15 decembrie 2012

The Great Northfield Minnesota Raid (1972)

Cole Younger: Ain't that a wonderment?

Finalmente recuperat, thanx Relik, de pe un dvd zona 1 The Great Northfield Minnesota Raid (1972) un film extrem de rar si la fel de cult pe care imi doream sa-l vad demult dar auzindu-l pe Philip Kaufman vorbind despre el cu Michel Ciment in Lectia de Cinema, anul acesta la Cannes 65.
Este unul din cele mai bune westernuri facute vreodata si provocator zic, mai bun decit azi ultra-clasicul The Outlaw Josey Wales (1976) pe care l-a scris, si de unde a fost dat afara ca regizor de Clint Eastwood, care a stepped in. The Great Northfield Minnesota Raid (1972) este un western revizionist, care povesteste intr-in mod inedit, cu multa ironie si umor si perspectiva istorica moderna, destinul gastilor James si Younger si ultimul lor raid/jaf, cel al bancii First National din Minnesota, in timpul controversatei amnestii din 1876, anume pe 7 septembrie.
Diferente intre adevarul istoric si film aici


Cu 8 ani inainte de The Long Riders al lui Walter Hill (1980), care are gaselnita de a pune frati reali in rolurile banditilor (familia Carradine si familia Keach), The Great Northfield Minnesota Raid are un rol atipic in seria numeroasa de filme despre Jesse James, de la de la Henry King (Jesse James, 1939, cu Tyrone Power), Fritz Lang (The Return of Frank James, 1940), Nicholas Ray (The True Story of Jesse James, 1957 cu Robert Wagner) la film TV (The Last Days of Frank and Jesse James, 1986 cu Kris Kristofferson) şi versiunea popcorn Colin Farrell (American Outlaws-2003). Dar povestea lui Robert Ford a fost spusă doar de Samuel Fuller, în primul lui film, din 1949 (I Shot Jesse James), şi atunci romanţată la nivelul cenzurii epocii. Acolo John Ireland este un Robert Ford îndrăgostit de o femeie, care din această cauză îşi explică gestul de laşitate, împuşcarea protectorului său în spate, în timp ce acesta aranja un tablou în sufragerie.
si clasicul acum Andrew Dominik's "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" (2007), din a carui cronica in Sapte Seri am luat acest citat.

The Great Northfield Minnesota Raid se focuseaza asupra lui Cole Younger,
care este vazut ca mentorul lui Jesse James, care il invidiaza si vrea sa-l intreaca, darn u are staura morala a acestui modernist ironic t that a wonderment?, care a trait, [pina in 1916, aparind asemeni lui Wyatt Earp si Buffalo Bill, in wild west shows dupa 1900.

Alaturi de McCabe & Mrs. Miller al lui Altman, Little Big Man si The Missouri Breaks de Arthur Penn, dar si asemanari cu The Wild Bunch al lui Peckinpah, The Hired Hand (Peter Fonda), si se incadreaza bine in epoca si bineinteles ca a fost un flop. Unele secvente par a inspira si Heaven’s Gate, care la rindul sau mi s-a parut ca a inspirat The Proposition al lui John Hillcoat.
Posse-ul cu Pinkertton pare un episod amuzant din ButcH Cassidy , cu the possee.

Meciul de baseball parca e din Monty Python, mi s-a parut ca l-am vazut pe Harry Dean Stanton in public (unconfirmed). Aici statement-ul filmului e exprimat clar si precis, cind o oficialitate din Northfield ii spune lui Cole Younger ca baseball este de acum sportul national American iar Cole il corecteaza politicos, "Shooting is America's national sport and always will be." Mai tirziu chiar asta si face, trage cu pusca in minge, si cu asta jocul se termina brusc.


CAST:
Cliff Robertson(co-producator al filmului) e Cole Younger, din banda (Luke Askew ( Jim Younger), Matt Clark-Bob Younger, R.G. Armstrong- Clell Miller, care a fost partenera bandei lui Jesse James (Robert Duvall), si Frank James (John Pearce).
Wayne Sutherlin e Charlie Pitts
Supporting: Dana Elcar, Donald Moffat, si actorii cult legendari Royal Dano
-un favorit al lui Kaufman si Elisha Cook (jr.)
*
Muzica ireverentioasa de Dave Grusin, filmat intunecat si pe zloata si ploaie, aproape fara soare, morcirlos, de Bruce Surtess, DOP-ul atasat al lui Don Siegel si Clint pina la un moment dat, si aflu ca a murit anul acesta, pe 23 februarie, la 74 de ani.
Obituary in The Guardian aici
4,5 din 5, 9 din 10

Trailer



DVD aparut in 2007, Universal
Format: 1.85. 1
Dvd extras: none

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu