duminică, 15 decembrie 2013

Concursul CNC deturnat ?

imi pare rau ca nu am fost alaturi de colegii mei vineri la CNC, dar sunt in spirit si acord. Acest incident este inadmisbil, si sper ca sa se poata rezolva ceva, altfel s-a dus de ripa total si concursul CNC :(
via Film Reporter: Cineaştii cer public reluarea concursului CNC. „Incompetenţă, clientelism şi manevre politice subterane”

SCRISOARE DESCHISĂ
15.12.2013
Ministrului Culturii
Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei
Prin prezenta, semnatarii de mai jos solicităm anularea imediată a hotărârii Consiliului de Administraţie al CNC pentru prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul de selecţie a proiectelor cinematografice sesiunea I/2013 până la data de 14.02.2014.

Considerăm abuzivă, nejustificată şi contrară intereselor cineaştilor decizia de amânare – fără nicio motivaţie publică – a termenului de depunere a dosarelor de concurs cu mai puţin de 24 ore înaintea termenului anunţat iniţial (13.12.2013). Astfel, termenul de prelungire propus (aprox. 2 luni) e mai lung decât termenul de depunere a dosarelor (12.11-13.12. 2013), ceea ce este aberant şi naşte suspiciuni şi temeri referitoare la adevăratele motive pentru care a fost adoptată această decizie.

De asemenea, întârzierea anunţării rezultatelor concursului cu 2 luni va determina imposibilitatea participării cu şanse a producătorilor români la programele de finanţare europeană (Creative Europe-Media, Eurimages), cu termene de depunere în februarie şi martie, programe care solicită prezentarea unor dovezi de finanţare naţională. Astfel, recenta hotărâre a CNC stopează clar posibilitatea ca producătorii români să obţină finanţări europene, în totală contradicţie cu politica şi strategia pro-europeană a Guvernului.

Credem că recenta hotărâre de C.A. confirma tristă şi lunga experienţă de până acum din cinematografie: lipsă de transparenţă în luarea deciziilor, incompetenţă, clientelism şi manevre politice subterane.

Nu solicităm altceva decât respectarea legii şi ca persoanele care fac parte din C.A al CNC, directorul general al instituţiei să fie răspunzători pentru deciziile lor.

Cerem ca susţinerea cinematografiei româneşti să devină o prioritate reală a politicii culturale a Guvernului, în condiţiile în care, în ultimii 13 ani, filmele româneşti au câştigat cele mai importante premii la festivalurile de primă mărime din lume şi, totodată, au fost distribuite în zeci de ţări.

Cinematografia românească are potenţialul de a continua să producă deopotrivă beneficii comerciale şi de imagine. Nu poate însă face acest lucru fără o restructurare profundă şi fără resurse. Şi e de presupus că cei mai competenţi şi potriviţi să genereze această dezvoltare sunt cei care au determinat şi schimbarea la faţă a cinematografiei române din ultimii 12 ani.

Cu ocazia fiecărei schimbări de guvern s-au purtat discuţii despre situaţia din cinematografie – şi nu s-a trecut niciodată de stadiul promisiunilor vagi fără nici un rezultat. Sperăm că nu va fi cazul şi de această dată.

semnatarii aici, subscriu.
Azi 17 decembrie sa- revenit asupra deciziei, concursul se va inchide pe 23 decembrie.
comunicat aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu