miercuri, 28 ianuarie 2015

Mortdecai (2015)

Mortdecai: Have you heard the expression, "open your balls"?
Jock: No, sir.
Mortdecai: It made me feel dirty.

Mordecai, why the bad reviews ? Bad ? Horrible ? Mean ! Adica, pe romaneste, JAALEE!!! Va zic fara ezitare, lumea sau cel putin criticii s-au saturat de Johnny Depp ! Si i-au dat un writeoff ! Sansa sa de a deveni un star global era ridicol de mica, dar au fost 2 sanse, Tim Burton si Keith Richards, PARDON, Piratii din Caraibe. Asa, sa recapitulam, cam care sunt ultimii ani ai lui Depp ca world leading superstar; roluri self-indulgent, Sweenny Todd, proiecte de vanitate dar flopuri, The RUM DIARY, sau glorified cameos over-the-top, The Mad Hatter in Alice in Wonderland si Lupul din Into the Woods), pe care sa film seriosi, cum sa le refuzi ?)! Si inainte, Public Enemies in 2009 (#2 in topul meu pe acel an), in care il juca pe John Dillinger, nu a fost un succes. The Tourist ? No comment :(
Piratii 4 a fost ultracriticat, pentru autoparodiere, dar si-a facut treaba pe ecrane, in schimb sa nu mai vorbim de unul din filmele mele preferate din 2013, THe Lone Ranger ! cu toti cei implicati s-au disociat de film ! Transcendence a fost unul din cele mai dezamagitoare filme ale anului trecut iar anterior, Dark Shadows, o gluma cam rasuflata si un cameo Alice Cooper. Atit.
Dar vin Piratii 5 in 2007 si dupa cum explica atit de bine acest articol, nu trebuie sa va faceti griji pentru Johnny Depp ! Pentru cei ingrijorati mai am 2 vorbe, Black Mass !!!

Mortdecai (brilliant name) este lordul Charles "Charlie" Mortdecai, un bon viveur, expert in vin si tablouri si cam cotcar, sa nu zic de-a dreptul escroc. Si nu atit de destept ! Restul, adica plotul(as in complot), e un compot, adica un pretext, mambo jambo ! Filmul are glumiztze cit mai diverse' printre care una not funny care impersoneaza cum si-a calcat cu Rollsul Keith Moon soferul, cred ca e neintentionata, desi ar putea sa fie cea mai buna filiatie cu Peter Sellers (six degrees of...), dar Depp il imita si omagiaza pe comicul englez Terry-Thomas, cu tot cu strungareata si ticurile verbale (Terry-T, din La Grande Vadrouille, It's a Mad, Mad, Mad World si Acei oameni minunati si masinile lor zburatoare, devenit si personaj de desen animat). A, si un pic din mustata lui Hercule Poirot !
Mortdecai e un old-fashioned voit caper movie, sau art-heist, madcap si zanny, dupa modelul lui Gambit din 1966, Kaleidoscope, The Grass is Greener (comedia de upper class Brits a lui Stanley Donen, amenintarea unui curtezan catre Deborah Kerr), plus ceea ce citeaza Austin Powers, anume Our Man Flynt. Mike Myers si Monty Python, as fi vazut in Mortdecai un rol frumos pt John Cleese acum 20 de ani, de fapt l-a jucat in Fawlty Towers si alaturi de colegii sai in fiecare sketch upper class twit (si stim ca Johhny D e fan, si via Terry Gilliam), si ar fi mers mai bine daca situau filmul in anii 60/70, pentru ca el apartine acelor ani, e un time capsule (voit) anacronic.
Factorul ofensiv: HIGH ! Atunci cind Depp zice ca se duce in colonii, e clar ca i-ai pierdut pe americani, care sunt descrisi ca o natie vulgara si se zice ca Los Angeles-ul arata ca un platou de filme porno ! Se pare insa ca englezii sunt la fel de inflamati, nu stiu zau de ce...sunt curios ce parere o sa aibe francezii, care lipsesc din film cu exceptia unei brinze atit de stinky ca e denumita "dezastru ecologic" , al unui Chardonnay si a unui adjutant numit Maurice ! (oups, ne zice Le Parisien) Stinky, zic si les amis de Jerry Lewis !

(teaserul, pe piesa Shirley Bassey: big Spender !) Muzica e facuta in schimb de Geoff Zanelli (chitarist al lui Hans Zimmer si colaboratorul lui Koepp la Secret Window) si Mark Ronson (DJ si producer), si are un aer voit saizecist, chitari si trompete si un ton ludic, parodic.
The Telegraph distruge filmul intr-o cronica atit de rea incit ti se face mila de bietii americani )ma refer la filmmakers) care au vrut sa se (si sa ne) distreze. In bad taste maybe, buy in no harm !
iata exact ce asteptam, tipul de cronici care spun, "cind a devenit Johnny Depp propria sa caricatura ?" Well, Disney a urit ce a facut in Pirati, abia dupa ce au avut succes, i-au marit partea, si apoi l-au lasat sa se autoparodieze ! Si cred ca lumea si-a pierdut simtul umorului ! lasati-l sa se parodieze pe ecran, e mai bine decit sa se ia in serios precum Mad Mel sau sa se suie pe pereti si sa faca fabulatii mentale ninja, v. Charlie Sheen.
"There surely won't be a film in 2015 worse than this art-heist romp, starring Johnny Depp", zice astfel Robbie Collin in The Telegraph. Si executa sentinta: "Mortdecai: mort de cinéma, more like."
For God sake's, men, reveniti-va, suntem in ianuarie !!!! Si e comedie nevinovata, si mult mai putin vulgara ca ceea ce ne ofera Seth MacFarlane sau sau comediile debile si flatulent americane (ei bine, aici se vomita) si fata de remake-ul la Gambit din 2012 (scris de fratii Coen no less!) sau duda sinistra de Pink Panther cu Steve Martin (cu care trebuie comparat, daca tine cineva mortis sa faca comparatii).
In plus Paul Bettany as Jock este revelatia absoluta a filmului ! Un Kato competent ! ("I Believe I just shot Jock.") Nu insa si Ewan McGregor care mi s-a parut miscast sau cel putin sters! Accentele sunt excelente, Gwyneth Paltrow se intoarce in lumea lui Shakespeare in love dar o joaca pe Deborah Kerr in The Grass is Greener Si reaminteste de personajul din Royal Tennenbaums (another Mordecai !)! Olivia Nunn ne ofera sinii unei nimfomane ("Lucky saddle"), si Jeff Goldblum ne duce un pas mai aproape in comparatiile cu Grand Budapest Hotel, cu furtul tabloului, macguffinul, urmariri nebunesti, motocicletas cu atas, si Jock_Bettany versus Willem Dafoe-Jopling! Danezul Ulrich Thomsen este... rusul Romanov si newcomer-ul sud african Jonny Pasvolsky e teroristul..mustacios Emil Spargo (Largo, anyone for tennis ?)

Interviu cu regizorul David Koepp aici . Acesta a lucrat dupa scenariul lui Eric Aronson, cel care a descoperit intr-o librarie londoneza cartile cu Mordecai in 2003, si a vrut sa le aduca pe ecran. http://www.latimes.com/entertainment/movies/la-et-mn-charlie-mortdecai-johnny-depp-gwyneth-paltrow-20150127-story.html#page=2. Aronson are un singur credit, un film din 2001 si a stat cu Charlie Mortdecai pe cap vreo 12 ani. Asa ca Bonfiglioli trebuie sa ii multumeasca de prin barul celest unde bea un coniac cu Elmyr de Hory, Gaston Monescu, mr. Chance, M. Gustave si alti mortdecai....
Acum citiva ani trebuia sa fie un vehicul pentru Sacha Baron Cohen care s-ar fi descurcat fara probleme in rol, dar mai bine ca l-a vrut Depp.
Anti-eroul unei trilogii cu date autobiografice a lui Kyril Bonfiglioli (Don’t Point That Thing at Me, Something Nasty in the Woodshed si After You with the Pistol), toate aparute intre 1973 si 1979, si dupa moartea autorului (in 1985, la 56 de ani , de ciroza :(, sunt obiectul unui cult following in Anglia. Cu ocazia filmului lui Koepp/Depp (la a doua colaborare dupa Secret Window), macar lumea va auzi finalmente de scriitorul englez Kyril Bonfiglioli, parintele si modelul lui Mordecai, asa cum Ian Fleming e parintele lui Bond, dar mai mult cum Hunter Thompson e parintele lui Dr. Gonzo. De-abia astept sa citesc o carte de Bonfiglioli si tocmai s-au retiparit !
Aricol insightful despre carti, aici
Eu personal mi-as fi dorit sa isi asume mai multe riscuri si sa fie un pic mai snob si mai inteligent dar sunt sigur ca si-a asumat de la inceput ca va diviza si antipatiza destula lume. (Should've) Open more balls, sirs ! Umorul este quirky, ceea ce mi-e greu sa exprim in romana (ca nu e nici rasuflat si nici rarefiat, ginditi-va la sunetul unui dop instr-o sticla, scirtiie< era mai bine sa scrisneasca mai mult). De exemplu, mai multe glumite, cum e cea din liftul din Los Angeles, cu hipsterii ! Iar mustata am un sentiment clar, ca a antagonizat o multime de lume, nu numai in film ci si in rindurile publicului ! Insa presimt ca Mortdecai va deveni un film-cult, si va fi revizitat, in schimb nu stiu daca se vor mai face partile viitoare, cel putin nu in aceasta combinatie.
3 din 5 / 6 din 10

2 comentarii:

  1. Și în Tusk a fost bombă Johnny Depp..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri

    1. Bomba as in ? Mie mi s-a aparut genial Guy Lapointe, cu ochii crucis, si vorbeste ca Willem Dafoe ! Asteptam Yoga Hosers ! E clar ca e in perioada de acting Peter Sellers :)

      Ștergere