marți, 31 decembrie 2019

Le Mans '66 -Ford v Ferrari (2019)



O cursă de mașini istorică, pe pista legendară a circuitului de Formula 1, cursa de 24 de ore de la Le Mans în 1966, în care echipa Ford a învins pentru prima dată campionii absoluți Ferrari.Christian Bale and Matt Damon in Ford v Ferrari (2019)

Titlul american este Ford v Ferrari, pentru distribuția europeană s-a preferat Le Mans '66, iar cel românesc este Marea provocare: Le Mans '66. Filmele cu mașini de curse, tenacitatea și curajul nebun al piloților, sunt o temă recurentă în cinema, abordată în filme clasice: cel mai aproape de acesta, Le Mans (1971, regia Lee H. Katzin), ambițiosul proiect de suflet al lui Steve Mc Queen (el însuși pilot și pasionat de curse), care arată aproape ca un documentar, Grand Prix al lui John Frankenheimer (1966) și recent, Rush al lui Ron Howard (2013), despre rivalitatea dintre piloții James Hunt și Niki Lauda. Regizor e James Mangold (Copland, Walk the Line, Logan), în cel mai complicat tehnic film al său de până acum, cu 2 staruri cu partitură actoricească complexă, Matt Dmon și Christian Bale, care interpretează personaje reale, designerul de mașini Caroll Shelby (Damon) și pilotul englez Ken Miles (Bale). Relația dintre ei este asemănătoare cu cea dintre Brad Pitt și Leonardo DiCaprio în A fost odată în... Hollywood, cu care dintr-un anume punct se aseamănă, de exemplu pentru relația de prietenie a personajelor și pentru durată, epică, 2 ore și jumătate).Christian Bale and Matt Damon in Ford v Ferrari (2019)

În rolurile secundare actori buni și partituri solide, executivii de la Ford-Jon Berenthal-Lee Iacocca, Josh Lucas-Leo Beebe, dramaturgul (și actor) Tracy Letts -Henry Ford jr. Și Remo Girone-Enzo Ferrari. Plus soția și fiul lui Miles, Caitriona Balfe și Noah Julpe. Alte plusuri: imaginea superbă de Phedon Papamichael, ecranul lat, și sunetul năpraznic (bănuiesc ceva nominalizări tehnice la Oscarul viitor), scenografia care redă fidel perioada istorică, efectele vizuale și cele practice, toate însoțite de muzica excelentă de Marco Beltrami și Buck Sanders (și e greu să mai facă ceva nou în zona asta, după partitura lui Hans Zimmer la Rush), plus piesele din epocă, contribuind la atmosferă.


4 stele din 5

*aparut in Zile si Nopti, noiembrie 2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu