luni, 30 decembrie 2019

The Sisters Brothers (2018)


The Sisters Brothers/Frații Sisters*

Foi frați vănători de oameni (John C. Reilly și Joaquin Phoenix) în Vestul sălbatic pe la 1850 și aventurile lor în a căuta un prospector de aur pentru angajatorul lor, Comodorul.



Co-producție franco-belgo-romîno-spaniolă, în regia lui Jacques Audiard (posibil cel mai titrat regizor francez al momentului -Palme d'Or pentru Dheephan și Marele premiu al Juriului pentru Un prophète/Profetul la Festivalul de la Cannes), The Sisters Brothers a primit Premiul de regie la festivalul de la Veneția 2018, unde a avut prmiera mondială și patru premii César și trei premii Lumiere în Franța. Este probabil cel mai împlinit film care a fost produs în România după 1990, alături de mini-seria Hatfields and McCoys, premiată cu Emmy.
John C. Reilly i-a dat cartea lui Patrick De Witt lui Audiard la Toronto pe vremea cînd el prezenta aici Rouille et Os/Carne și os. Audiard a scris scenariul alături de Thomas Bidegain (Les Cowboys). În joc a intrat și compania lui Cristian Mungiu, Mobra, care a făcut serviciile de producție în România.
Image result for sisters brothers
TSB e un anti-western arthouse, care se încadrează în genul de western revizionaist (McCabe și Mrs. Miller de Robert Altman, The Missouri Breaks de Arthur Penn, Heavens Gate de Michael Cimino). Actorii sunt stelari, John C. Reilly și Joaquin Phoenix și relația dintre ei, secondați de Jake Gyllenhall și Riz Ahmed. Ritmul filmului e lent, cu atenție pe detaliu, plin de umor negru, chiar absurd. Atmosfera e spectrală, intensificată de un sound design dens, muzica splendidă a lui Alexandre Desplat, costumele Milenei Canonero (Barry Lyndon, The Shining, Grand Hotel Budapest, 4 premii Oscar), scenografia lui Michel Barthélémy și imaginea lui Benoit Debie, d.o.p.ul lui Fabrice du Welz și Gaspar Noé. Ca să fie clar, nu e un film pentru toată lumea, e dificil pe alocuri, dar e insolit și poetic, și mai ales merită văzut pe un Ecran cît mai mare cu sunet cît mai fidel !

4 stele din 5

*aparut in Zile si Nopti, aprilie 2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu