marți, 31 decembrie 2019

Joker (2019)


Joker e primul film serios, film de origine, originea personajului negativ din Batman, inamicul suprem, dar e și mult mai mult, peste granițele DC comics, undeva în zona crepusclară a subconștientului. Pînă acum ziceam că Unbreakable (care nu era bazat însă.pe nicio bandă desenată) e cel mai bun film cu super-eroi. Oricum, no one is super în Joker ! Și Joker e un film unic, o curioziatae, un freak, o excepție, care va fi cu siguranță copiat, dar nu va fi egalat. Își are obârșia undeva în trilogia The Dark Knight a lui Christopher Nolan, (cronica mea aici), dar merge peste, cu conșinut psihologic și comentariu social. E situat în 1981, într-o lume tristă și pe muchie. Cam ca lumea de azi. 

Joaquin Phoenix in Joker (2019)
Faceți-vă lecțiile, și (re)vedeti filmele referențiale care l-au inspirat pe Todd Phillips în crearea Gotham-ului, cu clare referințe newyorkeze, atmosfera mizeră, sordidă, culorile de anii 70, sunetul și toate elemetele media (TV, presă, video): TaxiDriver+The King of Comedy + Raging Bull (prezența lui De Niro în film este certificarera oficială)+The Warriors +French Connection + Zbor deasupra unui cuib de cuci+Network+Dog Day Afternoon, aș adăuga Midnight Cowboy, Marathon Man, Psycho, o întreagă serie de capodopere care definesc cinematograful american și mondial, o perioadă unică de liberate creativă și pesimism în exprimare și conținut.Joaquin Phoenix in Joker (2019)

Jokerul, la propriu și la figurat este Joaquin Phoenix, făra el nu există filmul, Joaquin este excepțional, career best. Sorry Jack, sorry Heath ! Părerea mea că e sigur Oscarul de anul viitor pentru actorie, Pe pariu ! Atenție, se cheamă JOKER și nu THE Joker. 
Put on A Happy Face !

4 1/2 stele din 5


*aparut in Zile si Nopti, octombrie 2019


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu