vineri, 16 februarie 2018

Images (1972)

Nu stiu cum de mi-a scapat acest film obscur si singular al lui Robert Altman, IMAGES.
Credeam ca l-am vazut dsi tin minte ca a fost considerat pierdut negativul si am ajuns acum la el dupa ce am recuperat The Killing of Sister George via Susannah York. Ea a scris cartea pentru copii din care citeaza in film, un psychothriller despre o scriitoare schizofrena-York, care a luat pentru rol premiul pentru cea mai buna actrita la festivalul de la Cannes in 1972.
Colaboratorii sai la film sunt impecabili, Vilmos Zsigmond la imagine (in Panavision superb) , Graeme Cifford -montaj,  scenograful lui Altman, Leon Ericksen si John Williams compozitorul muzicii (nominalizata la Oscar). Rezulta un film cel putin ciudat cu un sound design strident facut de percutionistul japonez Stomu Yamashta (care a facut score-ul la The Man Who Fell to Earth). Muzica si sound designul, creepy (o gasiti aici) plus zoom-urile lui Zsigmond, locatia irlandeza, creaza atmosfera suficienta pentru un curio film cult in cinci personaje-actorii au numele reale in film dar incurcate intre ele la fel ca si Cathryn/Susannah-Cathryn Harrison, alter-ego si barbatii--Marcel Bozzuffi -Rene, Rene Auberjonois-Hugh, Hugh Miliais-Marcel.
pt clues v. si puzzle-ul cu uniconi din cartea cu povesti. Inspiaratia majora a lui Altman la film este Persona (1966) lui Bergman.
cred ca filmul creste in vizionari repetate si sigur pe ecran mare !
3 stele din 5 6  din 10 !
Images (1972)
dvd din 2003 la MGM cu extras- documentar Imagining 'Images' de 25 de min despre productie.
Intreg filmul se gaseste pe youtube aici
Images apare pe dvd blu ray pe 30 martie 2018 (arrow academy), cu un nou transfer 4K, comentariu audio, comentariu de scena cu Altman si interviu cu el.

amanunte aici !


si un soi de trailer:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu