luni, 23 aprilie 2007

You don't Know Jack (Jack N. on DVD)

23 aprilie 2007
dupa cum am promis, am gasit articolul publicat in alTitudini, vara trecuta (aug/sept i suppose), si iata-l. am sa-l dau si la liternet si am sa trec linkul. Enjoy...

DVD: You don’t Know JackJack Nicholson revine pe ecrane în forţă cu un personaj malefic în filmul lui Scorsese, The Departed (premiera la noi pe 3 noiembrie, scos strategic în sezon de nominalizări la Oscar, aici cronica mea). Dar ce e mai important, el vine la noi pe ecranele de acasă, dacă binevoiţi a cumpăra sau închiria dvd-uri de la distribuitorii locali, cu o serie de filme Kul(t).


The Passenger /Pasagerul-1975 (Columbia – Propotiki), unul din filmele favorite ale lui Jack, regizat de mentorul său tardiv, Michelangelo Antonioni. Titlul alternativ, Professione Reporter (Profesiunea reporter) a fost dat în Europa la lansare, pentru a nu confunda filmul cu un att Pasager, film polonez. Un thriller abstract, înrudit cu Blow Up (de fapt putem să-l încadrăm în trilogia filmată în străinătate a lui Antonioni, alături de Zabriskie Point). Participă Maria Schneider, infama parteneră de sex a lui Brando din Ultimul Tango la Paris. Filmat în Almeria, Germania, Algeria, cu o scenă pe Casa Guell a lui Gaudi la Barcelona. Jack, care nici măcar nu apare în EPK-uri (a făcut un favor faţă de Kubrick că a apărut în documentarul despre el), face aici onorurile. Comentariu audio de Jack Nicholson (wow !) şi încă unul, de scenaristul Mark Peploe cu ziarista Aurore Irvine. Mega-eveniment planetar, Jack a răs-cumpărat drepturile, a restaurat filmul şi chiar l-a scos pe banii lui într-un cinema arthouse din Los Angeles şi a făcut PR de presă. Iubirea e un lucru foarte mare şi cine ştie cunoaşte !

Format 1.85 : 1. 5 stele din 5


The Fortune /Averea-1974 (Columbia – Propotiki), cu prietenul Warren Beatty. Ceea ce ei au crezut că vor reedita Some Like it Hot /Unora le place Jazzul, a devenit Beavis and Butt-head avant la lettre. Sau Stan şi Bran dadaişti. Abbot and Costello meet the Stooges. Fără Iggy. Cu Stockard Channing, care nu a devenit noua Marylin Monroe. Comparat cu noii Wedding Crashers, B &B (adică Nicholson şi Beatty), sunt rocket scientists. Plus cel mai sexy pui de găină movie star de până la Chicken Little. Regizorul Mike Nichols făcuse înainte, în 1970, cu Jack şi Art Garfunkel, Carnal Knowledge. Prezentat în format corespunzător (2,35,1, ANAMORFIC, cum vor cei cu TV-uri K lumea)

3 stele din 5

The King of Marvin Gardens / Regele din Marvin Gardens-1972, în regia prietenului Bob Rafelson. Un film ciudat în care Jack joacă rolul de băiat cuminte şi cu minte, DJ radio nocturn şi disfuncţional, chemat de fratele mai mare, un escroc incurabil (Bruce Dern), la Atlantic City, într-o iarnă a vrajbei lor şi cazinourilor. Elen Burstyn este femeia dezechilibrată de la mijloc iar Scatman Crothers, prietenul lui Jack (din Shining şi Zbor deasupra unui cuib de cuci), este un gangster dur cu un râs dement. Format 1.85 : 1.

3 stele din 5

The Two Jakes / Cartierul chinezesc 2-1990, (Paramount-Euro Entertainment), continuarea la seminalul Chinatown, care trebuia să fie un film de Robert Towne (scenaristul), cu Jack (în rolul Jake Gittes) şi prietenul Bob Evans (legendarul producător), în rolul celuilalt Jake. Dar tot eşafodajul a căzut şi până la urmă l-a regizat chiar Jack (al treilea film al său, şi de-atunci nu s-a mai atins de nimic ce are de-a face cu regia ci se ţine statornic de golf şi preferă să vizioneze meciuri de baschet), cinci ani mai târziu cu Harvey Keitel în rolul lui Bob (pardon, Jake). Dennis Hopper a fost considerat şi el pentru la doilea Jake şi ar fi fost mai bun ca Harvey, care vine parcă din altă epocă, mai modernă. Intriga e dezlânată, scenografia e genială, dar Jack trebuia să-şi amintească fraza legendară, “Forget it Jake, this is Chinatown”.

Format 1.85 : 1.

3 stele din 5

Pentru cei ce nu şi-au luat filmul referenţial pentru Jack şi Ken Kesey, One Flew over the Cuckoo’s nest / Zbor deasupra unui cuib de cuci-1975, se mai găseşte (distribuit de Warner Bros.-Pro Video) . Iar prin urbe, la reduceri, poate mai aflaţi On A Clear Day You Can see Forever /O altă identitate, film de Vincente Minnelli din 1970 cu Barbra Streisand şi Yves Montand, cu Jack în rol super-secundar, care apare de 2 ori, cântând la sitar precum Hrundi S.Backshi şi legînîndu-se în hamac. Şi altele, la mine acasă. Jack face la anul, pe 22 aprilie 70 de ani. Respect !Alin Ludu DumbravăNota> acum Departed a ieşit la noi pe dvd. Ediţia chioară, nu cea dublă şi specială (de care am mai vorbit aici), în care Jack apare în mai multe scene tăiate. Ca de obicei în România ! Will buy abroad. As usual. Şi ieri a fost ziua lui Jack….aşteptăm The Bucket List. More (than) Respect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu