miercuri, 14 iulie 2010

RIP William A. Fraker

O alta disparitie despre care aflu dupa mult timp via AC in ziua in care la noi e vilva pentru moartea (sinuciderea unei MM autohtone (in acelasi stil ca the real MM). Dupa Laszlo Kovacs si Conrad Hall s-a dus si William Fraker. Director de imagine legendar si regizor la citeva filme, printre care Legenda calaretului singuratic (1981, filmat de Kovacs), pe care l-am vazut in copilarie si de acolo ii stiu numele dinainte sa stiu ce imagine a lucrat pentru Roman Polanski (Rosemary's Baby), Peter Yates (Bullit), Richard Brooks (Looking for Mr. Goodbar), Mike Nichols (Day of the Dolphin), Warren Beatty (Heaven Can Wait), John Boorman (Exorcistul 2), Steven Spielberg (1941 si o secventa din Intilniri de gradul 3), John Frankenheimer (Insula doctorului Moreau) și William Friedkin (interviul cu Fritz Lang si majoritar la Rules of Engagement, scenele din Maroc fiind ale lui Nicola Pecorini). A fost asistentul lui Conrad Hall la The Professionals/Profesionistii lui Brooks
(1966) si Warren Beatty a vrut sa-i dea pe mina Bonnie si Clyde dar Jack Warner a refuzat: "Any cameraman that has not yet shot a picture is not going to shoot his first picture on my lot." A murit pe 31 mai, la 86 de ani.
Ultimul film in 2002, Waking Up in Reno. De 6 ori nominalizat la Oscar si de 3 ori presedinte ASC (American Society of Cinematographers).

un seminar de la greci despre cariera sa si Rosemary's Baby in particular, la final muzica la Bullit de Lalo Schifrin !
tribut si obituariu de la Guardian !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu