vineri, 1 aprilie 2011

Periferic (2010)


mi-a placut mai mult ca , dar e pe acelasi gen; “romanesc”
interpretarea, Ana Ularau, ca o tinara Jean Seberg (À bout de souffle -Breathless-ul lui Godard si Ioana D’arc pentru Preminger), bravura performance, disperare, frumos filmata, cu multa furie in ea, de new wave, ea si Madalina Ghitescu (Marilena de la P7), mi se par cele mai bune din nouvelle vague-ul romanesc.
locuri comune: Andi Vasluianu-secund (fratele), Mimi Branescu-cel mai viril barbat din filmul romanesc, total neconvingator in rolul unui peste, din nou overcast !!! copiii-dragutzi (desi cu tigara in gura :-)
-imaginea, bravura filmmaking (Marius Panduru pe pelicula), in mult contre jour, dar la un moment dat iara zdruncinata rau, filmari din spate, cefe, acceptabile doar la Wrestler si Raging Bull
montajul, debut Eugen Kelemen, minus splice-urile\ok, flash-uri de overediting –ok la Tony Scott, out of range la Dardenne
Gloria lui Cassavettes dar pe invers si ceva din fratii Dardenne (marota cineastilor romani mizerabilisti), structura in trei inserturi, fara muzica, un story scris de Mungiu si Ioana Uricaru, scenariu de Tuodr Voican si Bogdan George Apetri (regizorul, debut ok), care incearca undeva sa se desprinda, dar nu iese din plutonul acestui gen de film romanesc minimalist.
Are similitudini si cu Francesca, si cu Puiu, si Mungiu (firesc), unitatea de timp (totul se petrece intr-o zi). As mai avea ceva de zis si de calul ala alb dar...
Titlul descrie bine leit-motivul cinematografiei romanesti: Periferic.
3 din 5, 6 din 10 !!!
*
premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno in 2010, unde Ana Ularu a primit trofeul Boccalino - premiul criticii elveţiene pentru cea mai bună actriţă.
-Premiul special al juriului pentru scenariu şi premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Varşovia, unde Ana Ularu a primit o menţiune specială.
-premiul juriului la festivalul de al Vilnius

*filmul se poate vedea online la http://www.webkino.ro/ pentru un pret modic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu