joi, 14 aprilie 2011

Nightwing (1979)

Tagline roman/film: Day belongs to man, but night is theirs!

vampire bats cu enshpe mii de ani inainte de Bats (1999) !!! si fara nici o legatura cu Batman ci cu indienii din rezervatie ! al carui serif e Nick Mancuso (indian pe nume Youngman Duran !), si care e ajutat de englezul David Warner (de tip Van Helsing, dr. Loomis) sa vineze liliecii-vampiri, care ar putea avea de-a face si cu blestemul batrinului Abner, un fel de vrajitor local ! Un soi de sa-i zicem enviromental horror sau eco-horror (Nature's revenge), din genul invaziilor cu animale mutante sau monstruoase sau doar ucigase din a doua jumatate a anilor '70, serie deschisa de JAWS/Falci(predecesor in The Birds/Pasarile lui Hitchcock), cu rip-offuri gen Tentacule, Orca, Tintorela, The Great White aka L'ultimo squalo, sau alte specii precum Roiul (The Swarm), The Savage Bees/Albinele ucigase, Kingdom of the Spiders, Empire of the Ants-Imperiul furnicilor, The Food of the Gods (ultimele doua dupa H.G. Wells), Day of the Animals, Grizzly, Squirm -viermi, Bug, Frogs, The Pack, Rats, Pirahna, Alligator, Venom, SSSSSS, etc, etc, etc...genul revenind la moda sporadic (Deep Blue Sea, Arachnophobia, Anaconda)

co-scris de Martin Cruz Smith (autorul lui Gorky Park si al seriei de carti cu Arkady Renko), dupa romanul sau din 1977, dar cu pansant pe problema sociala a indienilor, la fel ca si Prophecy din acelasi an al lui John Frankenheimer, sau ca Wolfen doi ani mai tirziu. Ambele filme au fost flopuri, Nighwing fiind regizat de un nume ciudat pentru acest tip de film, Arthur Hiller, pe atunci regizor de succes dupa The In-Laws (Cuscrii, 1979) si Silver Streak (Transamerica Express, cu Gene Wilder si Richard Pryor, 1976), si avind in spate The Americanization of Emily (1964), Love Story (1970) si The Hospital (1971).
Hiller n-a prea fost interesat de aspectul horror al povestii si liliecii apar doar sporadic, iar cind apar sunt efecte rizibile de Carlo Rambaldi, omul pe care l-a adus Dino De Laurentiis din Italia sa lucreze la King Kong, efecte de mina a doua, (si in stil Pasarile lui Hitchcock, prin taieturi de ecran), ok pentru un film italian de serie, dar nu si pentru acesta, produs de studio (Columbia) cu major release, in care in rest avem un mix curios de western, samanism (Peyote Ugly), social si etno. Participa Kathryn Harrold (hot), Stephen Macht si episodic actorul lui Peckinpah, Strother Martin.

un curio, care ar fi devenit titlu-cult, cunoscut din cauza ca se dadea pe HBO
intr-una in anii '80, ale carui cele mai bune lucruri sunt locatiile (New Mexico, rezervatiile indiene) si muzica excelenta de Henry Mancini !
2 1/2 din 5, 5 din 10 !
DVD
format: 1.85.1
de la Columbia gems/ Vaults.
extras: trailer.
intreg filmul se poate vedea pe youtube aici !

coperta VHS-ului pe care a putut fi vazut pina la acest dvd !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu