joi, 14 decembrie 2017

Redoutable, Le (2018)

Pe 3 decembrie Jean Luc Godard a implinit 87 de ani.
Filmul despre el, Le Redoutable, l-am vazut la Cannes , anul acesta, la editia70. Înainte de proiecţie a fost o alerta cu bombă, în Palat, la Debussy. Era vorba de o geantă lasata in sala. Gluma era ca Godard insusi ar fi lansat alerta, pentru ca nu i-a placut filmul..,
Iata gluma de acum, e ca am scris recomandare de film pentru Zile si Nopti dar filmul nu intra in cinema la Brasov :(  Asa ca acolo o sa il vedeti la Cinemateca Patria pe 8 ianuarie. 2018.
v. cronica in Zile si nopti aici 

Redutabil –Dragoste, cinema și revoluție.

Jean-Luc Godard este o instituție în Franţa şi o instituţie în lumea cinematografului mondial. Godard a împlinit 87 de ani pe 3 decembrie anul acesta şi primul său film, À bout de souffle /Cu sufletul la gură, este din 1960  şi reprezintă naşterea unui curent cinematografic numit Noului Val.
Le Redoutable este un film despre Godard, dar nu un biopic pretențios ca unele din filmelele iconoclastului sabotor, ci o comedie a l'italliene- un soi de ratatouille. Cu un titlu de film şapteyecist cu Belmondo. Întrebat despre film, Godard nu a vrut să ştie nimic de rezultat. A zis că e o idee stupidă. Redutabil a fost criticat şi la Cannes (unde a făcut parte din Selecţia oficială), unde a polarizat critica, cum altfel ?
De ce a vrut Michel Hazanavicius, autorul lui OSS şi Artistului (dar şi a dramei de război The Search/Căutarea), să facă un film cu şi despre Godard  ? Este vorba de o perioadă tumultoasă din viaţa artistului la tinereţe (Louis Garrel este aici Godard), mai ales anul 1968 şi Revoluţia pe baricade, maoismul, grupul Dziga Vertov, un film bazat pe cartea autobiografică  Un An Aprèsa Annei Wiazemsky-muza şi soţia sa de atunci (avea 17 ani). Actriţă în Au Hasard Balthazar (1966, Robert Bresson), Teorema (1968, Pier Paulo Pasolini) şi la Godard în La Chinoise (1967), interpretată aici de Stacy Martin, Anne Wiazemsky a murit anul acesta, pe 5 octombrie, la 70 de ani.

3 stele din 5 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu