duminică, 4 ianuarie 2009

The Visitors

penultimul film al lui Kazan (ultimul fiind The Last Tycoon, despre care am scris pe blogul vechi), si primul film care trateaza problema Vietnamului, sau mai bine zis post-trauma acestuia (la fel ca in scena antologica din Mean Streets un an mai tirziu in care capitanul, beat, vrea sa violeze in bar o clienta si baietii ii spun, "stai locului, nu suntem in Vietnam, aici sunetm acasa ".
Debutul lui James Woods si Steve Railsback, scris de Chris Kazan, baiatul lui Elia.

Cel mai intereant e ca filmul poate functiona ca un sequel la Casualities of War al lui Brian De Palma, film facut in 1989. The Visitors a fost facut in 1972 pe un mini-buget, si e considerat un thriller, atmosfera apasatoare seamana cu cea din Straw Dogs dar si cu cea din Funny Games al lui Haneke. Soldatul lasat la vatra Bill (Woods), alaturi de nevasta (Patricia Joyce), copilul nou nascut, in casa tatalui, scriitor de romane western, veteran din al doilea razboi mondial (Patrick McVey, excelent), in mijlocul iernii, e viziatat de doi fosti camarzi, portoricanul Tony (Chico Martínez) si sergentul tacut si nelinistitor Mike (Steve Railsback).Bill i-a denuntat pe cei doi si alti membri ai unei patrule care au luat o fata vitenameza dintr-un sat, au violat-o si apoi au impuscat-o (exact ca in cazul real din presa pe cre l-a prezentat BDP in filmul sau, reluat in Redacted, acelasi lucru petrecut in Vietnam). De Palma a auzit de caz datorita filmului german OK (1970), care a provocat sacnadal al festivalul de la Berlin. Vinovatia fiecaruia e aici analizata de Kazan altfel, si tensiunea reminiscenta de filmul lui Haneke. Faptul ca soldatul si-a tradat prietenii aminteste de tradarea lui Kazan in fata comisiei lui Mc Carthy (HUAC) si e face filmul cu atit mai personal. Rolul fiului sau, care a introdus si personajul tatalui, si critica anti-Vietnam si razboi, e decisiv.
Extrem de prost primit la iesire, filmuol e destul de neplacut si azi dar extrem de curajos pentru acea vreme. Produs de Kazani, filmat pe super-16 mm si montat de Nicholas T. Proferes (Wanda), in casele lui Kazan din Conncticut, nu are decit muzica incidentala si e si mai meritoriu pentru descoperirea a doi actori care vor face istorie.

DVD spaniol, transfer ok, 1.85.18/10 sau 4 din cinci

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu