vineri, 2 ianuarie 2009

RIP Donald E. Westlake

>
anul 2008 a fost necrutator cu scriitorii (de la Soljenitzin la Michael Crichton si acum la final, Pinter, Haralamb Zinca si Dale Wasserman)
R. Donald E. Westlake a avut multe pseudonime, dar cel mai celebru este Richard Stark (care l-a inspirat pe Stephen King sa-si dea numele personajului sau din The Dark Half-George Stark- si sa-si ai pesudonimul asemanator Richard Bachman). Ca Stark a scris romanul The Hunter care a devenit filmul seminal noir Point Blank (1967, John Boorman, cu Lee Marvin) si remakeul Payback (1999, cu Mel Gibson, care si-a dat afara regizorul, pe Brain Helgeland, ###director's cut-ul lui a iesit in 2006, acum sap dupa el ). Ca Westlake a creat personajul spargatorului ghinionist John Dortmunder (Redford in The Hot Rock) iar ca Stark, anti-eroul Parker ! Godard a adaptat (deconstruit mai degraba) un roman al sau ca Stark (The Juggler) in Made in USA in 1966 iar Costa Gavras a a ales latura satirica in Le Couperet (dupa The Ax, in 2005).Westlake avea 75 de ani si se indrepta spre o cina de anul nou cind a facut infarct. Cartile sale, peste 50 semnate sub numele lui, multe spre comedie-parodie (Too Much, Why me ?, The Hot Rock, The bank Job, What's the Worst That Could Happen? ) au fost ecranizate la greu, el a scris si scenarii, adaptind alti scriitori de genc, Jim Thompson (Grifters, 1990, nominalizare la Oscar pt scenariu adapatat) si Patricia Highsmith (Ripley Under Ground, filmul cu probleme a iesit hush hush in 2007, Westlake a scris la el prin 1993). A creat personajul din Stepfather (horror/thriller cu 2 sequeluri, si acum pe cale de reamake) si a scris spumoasa comedie Hot Stuff (1979), crae a rulat la noi sub titlul Marfa furata.
Mai interesant era proiectul Warhead AD cu Kevin Mc Clory, acum defunctul productor la Thunderball, care s-a razboit cu Casa Eon (Broccoli & co) pentru drepturile asupra cartii lui Fleming si a refacut filmul cu Sean Connery sub titlul Never Say Never Again. IMDB spune ca Eon l-a angajat pe Westlake sa scrie la Tomorrow Never Dies. Imi amintesc de un articol in Premiere-ul frantuzesc prin 1997 care mentiona ceav de un plot al sau de a inunda Hong Kongul in timpul retrocedarii. Anyway, un alt roman de-al sau, The Outfit, scris ca Richard Strak, e un alt clasic noir, regizat de John Flynn in 1973, cu Rober Duvall. In 1993, the Mystery Writers of America l-au numit pe Westlake a Grand Master, titlul lor suprem.

un interviu cool cu el din 2006 la AV club

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu