sâmbătă, 14 noiembrie 2009

De la part des copains / Cold Sweat (1970)



Titlul francez e mai interesant decit cel englez in acest film bazat pe romanul lui Richard Matheson, Ride the Nightmare (filmat anterior pentru TV in 1962 in Alfred Hitchcock hour), vazut imediat dupa noul The Box, tot dupa Matheson. Si cu cascade de Rémy Julienne, al treilea film on a row, dupa Le Gitan si Who ?. Si inca ce cascada, o urmarire cu masina pe pante abrupte, pe Coasta de azur, din Grasse in munti, contra-cronometru, spectaculara, a bout de souffle.

Primul film al lui Terence Young (tata filmelor cu Bond) cu Charles Bronson, pe vremea cind era star in Europa si necunoscut in America, aici a iesit doar asa un pic, inainte de Death Wish, in 1974. Celelalte sunt Red Sun si The Valachi Papers.

Plotul a fost refolosit in A History of Violence, a mon opinion, si inca in alte tone de filme. Un tip cu trecutul sters dar care intr-o zi i se intoarce si-l loveste in fata. Sau cum vin The Visitors, cei al lui Kazan, dar cu motherfucker Charlie Bronson. Si un euro-cast ciudat, Liv Ullmann e sotia lui blonda si cuminte, James Mason cu accent sudist, Luigi Pistilli si sotioara Jill Ireland's rich hippy girl.

Si Michel Constantin, intr-un rol episodic, el apare cu Bronson si in Violent City in acelasi an. Cel mai tare in ecuatie e Jean Topart as Kananga, asasinul psihotic si uberbadguy-ul filmului.
3 1/2 din 5, 7 din 10 !

DVD de origine suedeza cu extras, un "documnetar de 12 minute cu origine de pe cel cu canal Plus, inc are 2 critici vorbesc despre film, nu extrem de interesant. Plus trailer (lung si scurt) si filmografii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu