joi, 16 decembrie 2010

Notre Jour Viendra (2010)

prezentarea suna asa:
Patrick este un psihanalist nihilist şi Remy un tânăr nesigur pe el, care se întâlnesc din întâmplare. Ei nu aparţin niciunui popor, nu au ţară, şi nici armată: sunt roşcaţi. Împreună, combat lumea şi îi resping toate regulile într-o călătorie halucinantă spre Irlanda şi spre libertate.


primul lung metraj al lui Romain Gavras, fiul lui Costa-Gavras, e un scandal voit si provocat. De un umor parte, de tipul rece, belgian/flamand (semana cu stilul lui Alex Van Warmerdam si cu Gustave de Kervern & Benoît Delépine), film apocaliptic despre miscomunicare si neintegrare. La merditude des choses rencontre C'est arrivee pres de chez vous !
si aici scandalurile lui cinematografice preferate !
afisul anglofon e mai comercial :-)
film de dragoste nihilist si buddy movie cu roscati, mi-a amintit de cuplul damnat din Midnight Cowboy dar si de Sperietoarea, mixat cu Funny Games si Natural Born Killers. E un film nihilist, intr-un decor industrial dezolant chit ca e la marginea marii dar simtim frigul si vintul rece.
Olivier Barthélémy seamana cu Jesse Einsenberg, acelasi tip de misfit si incomunicado, teenager disfunctional. Cassel (psihanalistul deziluzionat) e in elementul lui maxim, (Sheitan, Mesrine, La haine, Irreversible, Doberman).
mi s-a parut un film de Cannes, posibil sa provoce un scandal de tipar Gaspar Noe, in stilul negru al comediilor belgiene despre absurdul vietii. Are cel putin o faza pe care n-am vazut-o in alta parte (v. poza)

ecran lat, muzica de SebastiAn , artist electro. Fragmente din Soundtrack aici dar se gaseste de download si aici dar extrem de slow.
cronica entuziasta de la Stiges pe Museum of Cinema
trailer:

al treilea film vazut la festivalul de film francais de anul asta (dupa Adele Blanc-Sec si Rubber), si toate trei au fost alegeri bune, eclectice si non-tipic french. Notre Jour Viendra e de pe acum unul din filmele-cult ale anului, shock si extrem de funny !
4 din 5, 8 din 10 !

Un comentariu:

  1. Singurul motiv pentru care nu am adormit la filmul asta a fost scaunul din cinema care era total incomod.

    RăspundețiȘtergere