marți, 25 octombrie 2011

RIP Liviu Ciulei

Stirea spune, azi, cind Regele Mihai a implinit 90 de ani, ne despartim de Regele regiei romanesti. Da. Liviu Ciulei a primit premiul de regie la Cannes in 1965 pentru Padurea Spinzuratilor, dupa Liviu Rebreanu, cea mai importanta distinctie primita de un film romanesc pina la Palme d'Or pentru 4 luni,3 saptamini si 2 zile in 2007 (editie in care s-a dat si Padurea Spinzuratilor, restaurat-partial! in sectiunea Cannes Classics si in care Ciulei joaca rolul pivotalul rol al lui Klapka). A regizat doar alte 2 filme-Eruptia-1957 si Valurile Dunarii-1960, a fost si actor (debut in 1945!), scenograf si arhitect (prima sa profesie). Din pacate, n-a mai facut film, ci doar teatru, o mare pierdere pentru cinema-ul romanesc, dar nu a vrut sa faca film si spectacol ideologic.

In teatru s-a remarcat mult mai mult, aici si afara (in 1980 a plecat in America,
s-a intors dupa 1989, si a mai pus spectacole la Bucuresti), dupa cum e omagiat aici.
Intr-o discutie din 1972 la TV cu Nicolae Manolescu vorbeste despre profesiunea sa de credinta. El vede regizorul ca un "sculptor in continuitate".

si un interviu din februarie 2010 cu H.R. Patatpievici din 2010 aici (in total 10 parti)
La inceputul interviului, Ciulei zice ca pe vremuri era salutat pe strada din 5 in 5 metri, si acum nu prea-l mai saluta nimeni :(. Eu asa il vedeam pe strada, de-a lungul anilor, la colt la parcul Icoanei, linga teatrul Bulandra pe care l-a condus, si in zona, si-l salutam mereu (adica de citeva ori, dar n-am vorbit niciodata mai mult cu el :(. Am fost emotionat cind am vazut la fiul sau Thomas (regizor si producator, axat pe documentare) acasa, premiul de la Cannes, inramat frumos…
Liviu Ciulei a murit la Munchen, unde traia de mult timp, marti 25 octombrie 2011. Avea 88 de ani. A fost insurat cu actrita Clody Bertola si jurnalista Helga Reiter.
un tribut international pe MUBI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu