marți, 25 octombrie 2011

Pat Metheny was here !...si a fost...Pat Metheny

...dupa cum spunea si el, de vreo 40 de ani vrea sa vina si pe-aici. A fost peste tot, dar la noi n-a ajuns. Pina azi. Sala Palatului, destul de plina, de fani si jazz aficionados, doar e evenimentul de jazz al anului !!! 4 palmieri pe scena, ceruti special de artist, si scule acoperite. S-a intirziat cu vreo 45 de minute si la 8 intrarea in sala era blocat pentru soundcheck, si publicul astepta cuminte in hol. Ieri Metheny Trio a cintat la Skopje in Macedonia, si cu 2 zile inainte la Sofia. pe scena, a schimbat vreo 4 chitari, una acustica, una cu 12 corzi, una cu sunet de trompeta, facut pe computer (guitar synthesiser). Apoi cu ceea ce cred ca e 42-string Pikasso guitar, o chitara ciudata, cu harfa integrata si 3 grifuri, lemnoasa. La doua piese sculele au fost dezvelite si masinarii complicate, automate, si-au facut aparitia, percutii care cinta singure, programate, si un soi de dulap facut din sticle, de fapt doua, un acordeon, si fiecare luminita semnala ce si cum se cinta la ele.
Pat Metheny e considerat daca nu cel mai bun chitarist de jazz al lumii, atunci in primii trei. Si am vazut la viata mea destui: Larry Corryel, John McLaughlin, Mike Stern, Terje Rypdal, John Abercrombie, John Scofield, Ian Ackerman, Steve Lukather, Al Di Meola (dar deja intram in alta zona). E extrem de tehnic si virtuos, si a scos o multime de albume la cei 57 de ani pe care ai are dar nu-i arata deloc. Ai zice ca are cu 20 e ani mai putin, in bluza in dungi albasrre, trademark si cu parul blond, vilvoi.
A cintat la inceput cu Pat Metheny Group (cu care a facut si muzica la Falcon and The Snowman), dar mai recent cinta mult in formula de trio, cu cei doi muzicienei prezenti aici, Larry Grenadier, la bass (contrabas) si
Bill Stewart(tobe).
Doua ore de cintare, cu tot cu doua bisuri, ultima piesa fiind And I love Her, acustic, cover Beatles de pe albumul sau de anul acesta de cover-uri, What's It All About ! Si inainte Garota de Ipanema, de pe acelasi album. Un hit, piesa James (compusa pentru James Taylor) de pe albumul Offramp.

A cintat de pe albumele sale, inclusiv primul, pina la The Way Up din 2005. Desi organizatorii anuntasera ca va cinta albumul Orchestrion din 2010, fiind la prima sa vizita aici, Pat a vrut sa ofere o viziune de ansamblu asupra operei sale componistice. Si asa a mai trecut o alta seara minunata pentru jazzeri si nu numai, din seria de seri pe care le-am avut de 20 de ani incoace in lumea jazzului, majoritatea in Sala Palatului. Metheny Trio a fost adus de Caius Giura si Fundatia Jazz Banat (care face de 15 ani Festivalul de jazz de la Garina). Sper ca n-au pierdut bani, pentru ca bilete s-au vindut, dar unele erau extrem de piperate, cam orice peste 50 de euro, la salariile de la noi, devine extravaganta. Am cerut acreditare, n-am primit raspuns, dar m-am descurcat. Poate data viitoare. Mi-a facut placere sa intilnesc prieteni mai vechi si cunostinte de "Hall de Jazz" si imi pare rau de cei care n-au venit pentru ca nu stiu cind o sa-l vedem din nou pe Pat Metheny in Romania. Poate totusi mai curind decit pina acum...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu