duminică, 10 februarie 2013

Amour (2012)

reiau din articolul de Cannes pt revista 22;
certitudini canneze 2012: filmul lui Michael Haneke, Amour (Iubire), un poem elegiac al senectuţii, bolii şi morţii într-un cuplu. Actorii, uriaşi, Jean Louis Trintignant şi Emmanuele Riva, secondaţi de Isabelle Huppert, al cărui mentor e Haneke (a luat premiul de interpretare la Cannes in 2001 pentru Pianista si ca şefă de juriu, l-a recompensat pe regizorul ei de atunci cu un Palme D`Or în 2010, pentru der Weisse Band/Panglica albă).
Acum austriacul francofon are tot ce poate oferi Cannes-ul, intrînd în clubul exclusivist al celor dublu premiaţi cu Palme D’Or: Francis Coppola, Bille August şi Emir Kusturica.
Haneke a primit şi celelalte distincţii ale festivalului, în 2005 premiul pentru cea mai bună regie pentru Caché (Ascuns), totodată premiul FIPRESCI şi cel al Juriului ecumenic, în 2001 Marele premiu al Juriului pentru Pianista, şi în 2000 pentru Code inconnnu (Cod necunoscut) cel al Juriului ecumenic. Interesant că filmul său far, Funny Games, nu a luat nimic în 1997, şi că nu are premiul de scenariu. Poate că ar fi fost frumos ca Amour să fi luat de regie, pentru că e regizat superb, însă juriul condus de Nanni Moretti, l-a preferat pe greoiul Carlos Reygadas, cu mult criticatul Post Tenebras Lux, pe care eu personal nu l-am văzut.

Amour, in topul meu de filme non-americane pe 2012, acum pe ecrane
Nominalizat la 5 Oscaruri:
la categoria cel mai bun film strain si cel mai bun film , cea mai buna regie si cea mai bun actrita (Emmanuelle Riva, cea mai batrina nominalizata de pina acum, 85 de ani !!!
Si premiul BAFTA pentru cea mai buna actrita-Emmanuele Riva- si cel mai bun film strain.
4 din 5, 8 din 10 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu