joi, 14 februarie 2013

A Good Day to Die Hard (2013)

A Good Day to Die Hard sau DIE HARD V, primul in 1.85.1 si in IMAX, cu reintoarcere la ratingul R (in Anglia in schimb l-au taiat ca sa-i dea 12 A !), e bad day, pardon, bad movie cit cuprinde. Dar si fun pe alocuri (mai ales neintentionat :P), si actiune nonstop. E si cel mai scurt Die Hard, la 97 de minute, din care vreo 7 numai genericul final. Mi-a adus aminte de M:I 4 (Ghost Protocol), care avea scene speciale pentru IMAX. Asta n-are dar e filmat in Rusia (cu stand in in Ungaria la greu si sprijinul lui Andy Vajna...).
Acum, lui Bruce tocmai i-au dat legiunea de onoare in Frantia, si stim ca e un hard working actor, de la upcoming GI JOE 2 la Red 2 si anul trecut Expendables 2, si da AGDTDH e mai bun si mai bun si ca comeback-ul (pe spate) lui Ahnuld cu The Last Stand, si au trecut 6 ani de la IV: Live Free or Die Hard (2007), si 25 de la DIE HARD-ul original (1988). Numai Willis e asociat cu cele 5 filme, in rest totul s-a schimbat in afara studioului distribuitor, FOX.Plotul este ludicrous, cu elemente deja vu,. din cele trei...plus Moscova, Hypykayiey mother Russia, ceva uraniu si adevarul despre Cernobil.
Odiosul Jai Courtney( vazut in lamentabilul Jack Reacher), este Jack, fiul lui Bruce Willis. Daca in IV (Live Free or Die Hard) trebuia sa-si salveze fiica acum incearca sa-si salvze baiatul, care se dovedeste vajnic agent CIA. Un actor rus pe post de taximentrist fan Rat Pack e irosit si nu pare a doua oara (o fi vreo scena taiata pentru DVD ?). Germanul Sebastian Koch este de nerecunoscut in rolul rusului Komarowski, substitut de Hans Gruber.


Singurul punct forte si aspect placut, muzica lui Marco Beltrami (care a facut si la IV, Michael Kamen, compozitorul original a murit in 2003 :( dar Beltrami il omagiaza aici la greu) si feel good, cind incepe genericul final si intra Rolling Stones cu Doom and Gloom, piesa nr 1 originala din 2 de anul trecut la aniversarea 50. Si uzina RS s-a mai imbogatit cu cel putin 1 milion de dolari. Pe soundtrack ultimele 2 piese sunt speciale, Triple Vodka Rhapsody cu balalaika si orhestra si McClane's Brain fiind si ultima chestie care apare pe ecran pe genericul final, dupa Doom and Gloom.
Da, ADTDH e asa de prost ca trebuie vazut, directia imaginii si montajul sunt infioratoare in prima parte, o urmarire pe autostrada pare a fi decupata de macelari, cu zoomuri digitale, shaky si murky, ca un episod prost din 24 (nu, n-am zis Bourne). McClane isi doreste sa fie mai mult Bond si Ethan Hunt, asta intr-o perioada in care 007 vrea sa fie mai mult Bourne(acum am zis Bourne) si Get Carter si Cruise se vrea reinventat (dar cine-l crede ca Jack Reacher), pt ca franciza M:I a devenit o caricatura.
Regizorul de azi e un hack perfect, John Moore, irlandez care n-a facut un film bun in viata lui (ultimul opus in 2008, Max Payne), scenariul e scris de alt "maestru", Skip Woods, (creditat lui, ca nu stiu cite miini s-au ocupat...)
la final apare pe genric un caption, acest film a oferit 14.000 de slujbe care au insumat 60.000 de ore de munca. Foarte frumos, ce-i asta, lozinca comunista ? Cui ii pasa ? Vreti vreo medalie ? Au muncit cam degeba, tovariski. Adica, nu degeba ca au fost platiti. Oportunitati ratate, girla, (Prea putine glumite, ratarea unei betii cu vodka (va aduceti aminte de vremea cind John McClane bea, fuma si injura ?, mda.) si un Willis chel si somnambul. Ca sa nu pomenim de paleta elicopterului care trece pe linga statuia lui Lenin, si ar fi putut, fun, sa-i taie gitul ? sau glumita degeaba cu Nijinsky, cind dansatorul Alik apare mai tirziu si lui i s-ar fi potrivit replica. Sloppy ca executie, scenariu brain damaging, destinat sa ramina cult ca superbad movie. In fine, trailerul montat pt si de ADD prevestea asta. Si mi-e teama ca sasele (VI) e pe teava...Stay... Hard ???


metacritics-29%
Dupa cum zice o cronica (Den of Geek), care il mentioneaza pe McT (regizorul de la primul si al treilea DIE HARD, acum inchis (!) pentru un shenanigan in afacerea Pellicano :():
It might just be a good job that John McTiernan’s heading to prison. If the director of Die Hard and Die Hard With A Vengeance slapped his eyes on the fifth instalment of the series, he might otherwise be tempted to go and pay a few people involved a visit. With good reason too. And we’d give him a lift. Because A Good Day To Die Hard is, and there's no nice way to say this, pretty terrible. It's a bad Die Hard movie, and a bad action movie.


2 din 5, 4 din 10 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu