vineri, 12 octombrie 2012

Sitges 45: Berberian Sound Studios

Al doilea film de Peter Strikland (Katalin Varga, filmat in Romania si cu o postprocesare pe sunet spectaculoasa, premiata si la Berlin !), e ciudatul si cosmarescul arthouse Berberian Sound Studios, un omagiu ciudat de Giallo, un Barton Fink pe sunet si un reper Blow Out & Conversatia si Repulsie plus Locatarul de Polanski meets angoasele lui David Lynch (si Anguish al lui Bigas Luna for that matter), cu un nelinistitor Toby Jones pe post de Peter Lorre.
Jones (care l-a jucat si pe Truman Capote si pe Alfred Hitchcock'in The Girl) este sunetistul Gilderoy, care vine in Italia sa faca mixajul de sunet la un film cu vrajitoare exploitation mai mult gen Jess Franco decit Argento (Suspiria ?) sau Bava (Maschera di Demonio) sau Lenzi sau Lado (cu scene gen "A dangerously aroused goblin stalks the dormitory, the witches are being punished with a red-hot iron into their vagina"). Titul filmului (al carui genric cu grafica exact cea cea din epoca e prezentat pe ecran, singurul excerpt de altfel, este The Equestrian Vortex !!!!) Producatorul draconic (Corrado-Cosimo Fusco) regizorul laudaros (Santini-Antonio Mancino) il exploateaza cumplit pe pudicul si fragilul Gilderoy si el incepe sa piarda simtul realitatii...metamorfoza lui Kafka pe sunet, sound on sight...
premiera la festivalul de la Edinburgh, cu participare la Locarno. la Sitges in competitie. in cinema in Anglia din 31 august.
4 din 5, 8 din 10 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu